Отидете към основна версия

3 464 15

Ситуацията в Червено море ще удари всеки човек по джоба

  • червено море-
  • криза-
  • икономика-
  • италия

Удължаването на пътя на корабите ще доведе до икономическа криза

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето смята, че ситуацията в Червено море, където се активизираха въоръжените привърженици на йеменското бунтовническо движение Ансар Аллах (хуси), може да провокира икономическа криза. „Аз алармирах и изразих загрижеността си преди две седмици и за съжаление те се оказаха правилни, защото корабите вече не преминават през Червено море, така че разходите се увеличават, тъй като трябва да обиколят Африка, разходите за застраховка се покачват”, цитира го агенция АНСА.

В същото време, според министъра, тогава последствията ще бъдат усетени от всички, включително под формата на цената на стоките и сметките за ток. „Ето защо трябва да предприемем действия, защото не можем да си позволим нова икономическа криза“, каза Крозето.

Той обясни още, че Италия има кораб като част от мисия, която вече се провежда в региона. "Мнозина твърдяха, че участваме в американска операция. Говореха неверни неща, защото за участие в нова операция трябва разрешение от парламента", каза министърът на отбраната. По-рано италианското военно ведомство съобщи, че италианският флот е ускорил изпращането на фрегата за защита на корабоплаването в Червено море.

На 20 декември шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че страните членки на ЕС са решили да участват в американската операция Prosperity Guardian за осигуряване на свободата на корабоплаването и защитата на корабите в Червено море. На 22 декември обаче вестник El Confidencial съобщи, че Мадрид е наложил вето на ЕС върху европейското участие в операцията на САЩ.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа, йеменските бунтовници (хуси) обявиха, че ще извършат атаки на израелска територия и няма да позволят на свързани кораби да преминават през водите на Червено море и Баб ал Мандеб Проток до завършване на операцията в палестинския анклав е прекратена. В отговор американските власти обявиха намерението си да започнат операция Prosperity Guardian в Червено море, за да гарантират свободата на корабоплаването и сигурността на корабите.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.

Свързани новини