Last news in Fakti

25 Декември, 2023 14:41 3 445 15

Ситуацията в Червено море ще удари всеки човек по джоба

  • червено море-
  • криза-
  • икономика-
  • италия

Удължаването на пътя на корабите ще доведе до икономическа криза

Ситуацията в Червено море ще удари всеки човек по джоба - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето смята, че ситуацията в Червено море, където се активизираха въоръжените привърженици на йеменското бунтовническо движение Ансар Аллах (хуси), може да провокира икономическа криза. „Аз алармирах и изразих загрижеността си преди две седмици и за съжаление те се оказаха правилни, защото корабите вече не преминават през Червено море, така че разходите се увеличават, тъй като трябва да обиколят Африка, разходите за застраховка се покачват”, цитира го агенция АНСА.

В същото време, според министъра, тогава последствията ще бъдат усетени от всички, включително под формата на цената на стоките и сметките за ток. „Ето защо трябва да предприемем действия, защото не можем да си позволим нова икономическа криза“, каза Крозето.

Той обясни още, че Италия има кораб като част от мисия, която вече се провежда в региона. "Мнозина твърдяха, че участваме в американска операция. Говореха неверни неща, защото за участие в нова операция трябва разрешение от парламента", каза министърът на отбраната. По-рано италианското военно ведомство съобщи, че италианският флот е ускорил изпращането на фрегата за защита на корабоплаването в Червено море.

На 20 декември шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че страните членки на ЕС са решили да участват в американската операция Prosperity Guardian за осигуряване на свободата на корабоплаването и защитата на корабите в Червено море. На 22 декември обаче вестник El Confidencial съобщи, че Мадрид е наложил вето на ЕС върху европейското участие в операцията на САЩ.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в ивицата Газа, йеменските бунтовници (хуси) обявиха, че ще извършат атаки на израелска територия и няма да позволят на свързани кораби да преминават през водите на Червено море и Баб ал Мандеб Проток до завършване на операцията в палестинския анклав е прекратена. В отговор американските власти обявиха намерението си да започнат операция Prosperity Guardian в Червено море, за да гарантират свободата на корабоплаването и сигурността на корабите.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 1 Отговор
    Тагаренко ще прати новите фрегати и ще въведе ред.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мммда

    28 0 Отговор
    След всичко случило се през последните 2-3 години силно се съмнявам дали тая криза е действителна и определени кръгове не си заплащат листването на фалшиви новини за да се обогатяват допълнително, като отново доповдигнат цените. Уж ограничили движението на протоците, а стоките които периодично си поръчвам от Китай не са закъснявали, дори са и някои започнаха да пристигат по- бързо от обикновено.
  • 4 Реалист

    29 2 Отговор
    Пропагандата. Товарите транспортирани през Червено море касаят само соросите. Корабите от Китай пътуват безпрепятствено.
  • 5 най голямото

    37 1 Отговор
    дърво пак е за Европа.Русия и САЩ не ги бърка.Евробудалите от Брюксел ще трябва да се унижат на килимчето в Кремъл.
  • 6 амдъказлъ хусите

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "кои хути, кои хуси":

    са от добрите.Недолюбват джендъри и евреи и ще спрат когато спре еврейския геноцид в Газа.
  • 7 Аденският залив

    11 2 Отговор
    Е на аденците и сомалийското крайбрежие е на сомалийците. Кое не е ясно.
  • 8 Инфлацията

    15 0 Отговор
    ще се повиши.
    Противно на очакванията на нашите ръководители.
    Все пак това е естествен процес но те са с розови очила.
  • 9 Калпазанин

    20 1 Отговор
    Ами на паднете и Йемен сега, запалихте укрия по сгсъе на исраел какво очаквахте всичко да поевринеее ли а колко умряха от глад там от една гражданска война запалена пак от кой, в световен мащаб трябва една коренна чистка и нова система основаваща се на ПРАВОСЪДИЕ и то по най бързия начин а не либерално ционистка демокрация, требе се реже до корен и то без евреи и ротшилд и сие
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 соломон паси

    3 0 Отговор
    Както знаем Америка създава, финансира и подържа почти всичките терорiстическите организации. Защо Иран и Русия не снабдят хусите с противокарабелни балестични ракети с които могат да ударят не само търговските но и вое ните кораби.? Някои сигурно си спомнят когато Америка с хеликоптери се опита да стовари морските пехотинци за извърши на операция срещу пиратите Сомали когато част от тях бяха свалени а пленените Американски войници вързани зад джиповете ги влачиха. Подбиха си опашките и до ден днешен повече не споменаха. Защо и сега някой Американски кораб да не бъде потопен когато те и целият Запад снабдяват както терористическите организации така и Украйна с всякакви оръжия защо те имат е нормално а другите нямат право .
  • 13 Бу Бу

    2 1 Отговор
    Гледам картата на света, въртя я насам, натам и не мога да разбера, кои товари минават през Червено море. Може би петролни и газови танкери от Арабски полуостров, от арабите ,които са врагове на Израел и основен източник на мигранти, или скапаната стока от Азия (най-вече Индия и Китай), на която все слагат мита и забрани, или суровините от "богатите" колониални страни от Източна и Южна Африка. Приятелите САЩ са в съвсем друга посока. През Червено море минават само неприятелски стоки. Та въпроса е ЕС да се замисли какво прави( във всички аспекти на това понятие).
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.