Отидете към основна версия

4 502 42

Ердоган обяви строителството на космически кораб

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • космос-
  • космически кораб

Изграждането му е предвидено за 2025 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция ще започне производство на своя космически кораб. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви това на среща с млади хора, изказването му беше излъчено от НТВ.

"Изпращането на първия ни астронавт в космоса беше първата ни стъпка за подготовка на ново поколение. Надявам се, че ще видим нашата ракета в космоса. С Божията воля ще започнем производството на собствен космически кораб през следващите години", каза Ердоган.

През януари Турция изпрати първия си астронавт Алпер Гезеравци на МКС. Очаква се да се върне на Земята по-късно тази седмица.

Ердоган също обяви планове за изграждане на втори турски самолетоносач. „Когато дойдохме на власт през 2002 г., делът на Турция в нейната собствена отбранителна индустрия беше само 20%. Сега достигнахме нивото на предлагане от 80% и възнамеряваме да достигнем 100%. Ако си слаб военно, си изоставен предизвикателства. Сега ще построим втория си самолетоносач в собствената си корабостроителница“, отбеляза турският лидер.

През април 2023 г. турските ВМС получиха десантния кораб Anadolu, който може да носи атакуващи дронове. В Анкара го наричат ​​първия турски самолетоносач. През януари Изпълнителният комитет на турската отбранителна промишленост реши да построи нови типове кораби за ВМС, включително самолетоносачи.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.

Свързани новини