Отидете към основна версия

5 310 34

САЩ трябва да купуват венецуелски петрол поради отказа от руски

  • сащ-
  • русия-
  • венецуела-
  • петрол

Сомърс: Ние доброволно се отказахме от руския петрол

Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ са принудени да купуват венецуелски петрол, тъй като Вашингтон отказа да доставя руски въглеводороди. Това заяви директорът на Американския петролен институт (API) Майк Сомърс в интервю за S&P Global.

Както обясни Сомърс, американската инфраструктура на петролни рафинерии е създадена главно за тежък вносен петрол и е много трудно да се изградят нови рафинерии за леки сортове петрол или да се преоборудват съществуващи. „Ние доброволно се отказахме от руския петрол... Трябва да получим суров петрол отнякъде, така че американските рафинерии започнаха да търсят венецуелското производство“, каза той.

Шефът на API посочи, че за последен път рафинерия в САЩ е била построена през 1976 г. В САЩ има общо 134 рафинерии. Сомърс е убеден, че ако американските рафинерии не получават петрол от Венецуела, те „ще го получат от Мексико или Саудитска Арабия“. „Тези рафинерии са много скъпи за преобразуване, така че ще видите американски компании да търсят по света петрол, който отговаря на дизайна на тяхната рафинерия“, добави той.

Сомърс отбеляза неефективността на тавана на цените на руския петрол, въведен от западните страни. „Вече е доказано, че това не работи“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.

Свързани новини