Отидете към основна версия

6 291 56

Днес един стругар може да печели повече пари от един депутат

  • константин тренчев-
  • работна ръка-
  • изкуствен интелект-
  • опасности

Доктор Тренчев: Проблемът с липсата на работна ръка ще продължи да се задълбочава

Снимка: М. Богданова ©

Дълги години едно от най-големите предимства, с които се изтъквахме пред чуждестранните инвеститори, беше евтината работна ръка. Никой обаче не помисли какво ще се случи в момента, в който този ресурс се изчерпа. Като че ли на никой не му мина и през ум, че е възможна ситуация, в която да се наблюдава дефицит в тази сфера.

Дали в резултат на кризата или на войната в Украйна, която промени цялата икономическа политика на света, дефицитът не само на евтина, но на почти всякакъв вид работна ръка вече е факт.

Като резултат значителен брой от чуждестранните инвеститори, които поглеждат към България като място за правене на бизнес, уви се отказват. И основната причина за това не е, че държавата не им предоставя добри данъчни или други условия, а именно липсата дори на неквалифицирана работна ръка.

Как гледат на това синдикатите и какви са техните прогнози? Каква роля ще изиграе изкуственият интелект, който в последно време мощно се опитва да бъде приложен в почти всички сфери на дейност? Отговор на тези въпроси за ФАКТИ дава доктор Константин Тренчев – почетен председател на КТ „Подкрепа“.

Доктор Тренчев, България успя да „посее“ идеята за евтината работна ръка. Колко години ще „жънем“ негативите от нея?

Евтината работна ръка в България като концепция започва да изпитва много големи проблеми. Първо, защото се оказа, че дори не особено квалифицирани дейности, няма кой да ги извърши, а когато няма кой да ги извърши, ти си готов на този, който все още може да ги извърши, да му платиш колкото той иска. Това е пазар.

Уверявам ви, че един стругар може да направи пари повече от един депутат, просто защото стругари няма.

Евтината работна ръка, която отблъсна много хора от България и те заминаха на Запад, днес наблюдаваме, че започнаха да се връщат, защото и на Запад ситуацията се влоши. Според мен, като тенденция, тя ще продължава да се влошава, тъй като нашият пример за подражание (както беше Западът) отдавна не е пример за подражание. Оказа се, че зад тази прекрасна от едно време фасада, се крият много големи проблеми и че моделът е доста прогнил отвътре.

Да, сега го виждаме, защото може да ходим спокойно и да го видим, но по-рано не можехме и поради това едва ли не го бяхме обожествили. Но вече нещата се промениха.

Евтината работна ръка е нещо, което най-накрая пазарът ще определи, защото хората вече искат за труда си едно достойно възнаграждение.

Разбира се, тук и социалните системи са много намесени. Има неща, с които и аз не съм съгласен, защото има хора и поколения, които не искат да работят и държавата дава по нещо. Тя, за да даде на някой нещо, трябва да го вземе от друг. А тя го взема от данъците ни.

В България този проблем не е чак толкова изразен, колкото в една Западна Европа, където виждате, че държавите изхранват милиони бежанци, пришълци, които не само не искат да работят, не искат и да се интегрират и да спазват правилата в държавата гостоприемник, но в крайна сметка това е решение на самите държави. Те да си носят последиците. Но затова са и тези бунтове и стачки навън, които зачестяват.

Какво се случва с въвеждането на изкуствения интелект (AI)? Темата много се дискутира – едва ли не хората ще изчезнат. В същото време обаче се оказа, че на фирмите ще са им необходими доста средства, за да го внедрят

Аз повече работя в сферата на медицината и на физиката, но изкуственият интелект би следвало да облекчи производственият процес многократно, за съжаление за сметка на хората, които полагат труд. Той (AI) може да работи 24 часа, не изисква възнаграждение. Чели сме достатъчно подобни неща във фантастичните романи. Сега това полека-лека се сбъдва. Да – не е на това ниво все още, но се върви в тази посока.

Много хора „бият тревога“, че всъщност това е една голяма опасност, защото ще породи съпротива, поради факта, че много хора разчитат на двете си ръце, за да могат да оцелеят и те ще бъдат противници на това. Дори може да се стигне и до сблъсъци. Може би правилният подход е да се въвеждат умерено такива елементи, както беше с компютрите и други неща, с които се автоматизира производственият процес. Това е едно висше ниво.

Доколкото знам всяка държава има свое виждане за изкуствения интелект (AI). То не е всеобщо на този етап, но най-лошото му приложение е ако тръгне във военното дело, защото има доста идеи по този въпрос. А все пак той не е Божие творение, а човешко и той не може да бъде съвършен. Съвършено е само творението от Бог.

Така че предстои ни да видим какво ще стане. Ние винаги сме били на опашката, общо взето на цивилизацията, въпреки че има млади кадри, соросоиди и всякакви други, които повтарят като папагали, това което им се говори в Брюксел и Вашингтон. Но ние първо нямаме средствата за това, второ имаме много специалисти, но голяма част от тях работят за западни компании и изобщо България е един неатрактивен за тях пазар. А без такива хора не може да се говори за масово въвеждане на изкуствения интелект. Така че вероятно нещата ще дойдат отвън.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.

Свързани новини