Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 11:35 3 436 47

Спирането на въглищните централи ще доведе до страхотен дефицит на ток в България (ВИДЕО)

  • енергетика-
  • ток-
  • въгрища-
  • електроцентрала-
  • константин тренчев

Доктор Тренчев: „Зелената сделка“ е една прекрасно звучаща идея, подобно на комунизма, с който се борих

Спирането на въглищните централи ще доведе до страхотен дефицит на ток в България (ВИДЕО) - 1
Снимка: М. Богданова ©

Спирането на работа на въглищните централи ще доведе до огромен дефицит на електроенергия, а това ще наложи внос на ток на по-високи цени. Мнението е на доктор Константин Тренчев, почетен председател на КТ „Подкрепа“. Има едно неудобство, когато внасяш стока – че тя струва толкова, колкото ти казва, този който я произвежда, а не колко ти се иска на теб.

„Една атомна централа от зелена поляна се прави за 7-8 години и то от корпорацията, която прави най-много атомни централи в света. Това е минимумът. Организацията, която е поела ангажимента да ни направи централа, не е правила централи от дълго време. Но 5-ти блок се затваря 2027 г. А 6-ти блок 2029 г. Смятате ли че за времето, което имаме може да се направи нова централа, която дори не е проектирана? Знаете ли само колко разрешения трябва, за да се стигне до „първа копка“. Идеята е добра, въпросът е, че няма време“, поясни доктор Тренчев.

„Второ, на което искам да обърна внимание, е т.нар. „зелена сделка“. Може да ме броите песимист, но „зелената сделка“ е една прекрасно звучаща идея, подобно на комунизма, с който се борих. Просто тя няма да стане. Имам сериозни основания за това твърдение. Не може най-развитата европейска нация да събаря ветрогенератори, защото под тях има въглища, а въглища трябват. Пушат комините та се късат. Защо? Защото трябва електричество, тъй като в противен случай няма цивилизация“, допълни доктор Тренчев.

„Много добре звучеше. Сделката беше безкрайно добре премислена. Сега онези от третия свят ще ни плащат данък, ние ще щракаме с пръсти, ще живеем прекрасно, те да блъскат там, да работят. Но те се усетиха и викат: „Повече няма да стане така!“. Вече нещата са много страшни. В момента се говори за много сериозни инвестиции в нефтодобива, въгледобива. Разбира се не в Европа. Европа мисли, че е хванала този път и ще върви докато катастрофира напълно“, прогнозира експертът.

„Чистият въздух е нещо прекрасно. Аз също съм за чист въздух, но въпросът е дали може да го постигнем по пътя, по който сме тръгнали“, заключава той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    91 21 Отговор
    През януари за пръв път в историята от износител на ток станахме вносител.Благодарете на Сглобката!

    Коментиран от #5, #22

  • 2 умните немци ги пускат

    59 11 Отговор
    а ние ще ги спираме...

    Коментиран от #36

  • 3 Генерал Гъби Гъбев

    34 6 Отговор
    Абе дедо, Ганчев се интересува само да не му забранят гъбобера

    Коментиран от #8

  • 4 КОТарАК

    22 50 Отговор
    спирането на тия централи НЯМА да доведе до РЕЖИМ на тока!!! който много ми харесваше през КОМУНИЗМА , защото прекъсваше 2те ТВ програми , с простотиите им
  • 5 КОТарАК

    12 46 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    за теб има ли значение дали сме вносител или износител на ток? парично?

    Коментиран от #9

  • 6 Бавно загряваш малко

    15 11 Отговор
    Изкопаемото не е разбрало че оня ден е проведен тест при който е произведена температура 150 милиона градуса
  • 7 Борил се бил тоя

    40 5 Отговор
    Просто узурпирахте истинските протести започнали в Русе заради замърсения въздух навремето!Опаричихте се от вноските на работниците си,забегнахте в САЩ(типично за всеки комундел) и ся пак ми се появяваш кат скелет?!
  • 8 Последния Софиянец

    36 14 Отговор

    До коментар #3 от "Генерал Гъби Гъбев":

    Кокорчо измисли данък и за гъбарите.На 5 гъби една за него.
  • 9 Последния Софиянец

    17 15 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    По време на Третата световна война има голямо значение.
  • 10 Професора

    11 46 Отговор
    Хайде стига глупости! Много е просто да се премине само на зелена енергия. Само 3 стъпки:
    1. Слагаме перки в морето.
    2. Изсичаме горите и слагаме фотоволтаици.
    3. Превръщаме земеделските земи в огромен акумулаторен парк
    И така ще станем не само най-големият играч на енергийния пазар, но и монополист в енергетиката.

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Последния Софиянец

    26 6 Отговор

    До коментар #10 от "Професора":

    Една ракета и всички стъкла на сол.
  • 12 Ейиии няма мира....

    26 9 Отговор
    ДС агента с псевдонима "Председател" го изкараха от шкафа със скелети
  • 13 охо

    19 28 Отговор
    Тоя дори не е научил, че блоковете в Козлодуй ще затварят 2047 и 2049г. Защо публикувате такива неграмотни мнения за АЕЦ? А ток внасяме, защото съседките ни строят много ВЕИ, докато ние се занимаваме само как да ги оплюваме.

    Коментиран от #40

  • 14 Ел.спец

    33 3 Отговор
    Къде се изгубиха гръмките изявления за енергийна независимост, нещо дето днес е евтино утре става скъпо !
  • 15 ТТТ

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "Професора":

    Сложи си и една перка на главата !
  • 16 Умира старицата

    27 6 Отговор
    Зелената простотия и клакьорството на евроталибаните у нас могат да завършат унищожаването на България в съкратен срок, още повече, че 3 милиона и децата им вече станаха някакви си.
  • 17 УдоМача

    23 2 Отговор
    Тогава ще ни се наложи да се научим (или по-точно преоткрием) всички вкупом да използваме дърва и въглища за отопление и всичко що е годно да се просмуква през фитил за осветление
  • 18 браво бе

    22 7 Отговор
    за първи път в историята на енергетиката ни внасяме толкова ток колкото сме изнасяли до месец ноември 22 година или повече от 35% голямо постижение и беляне си замина като възможност в полза на украйна ,много мъдри решения ще се стегаме за режими на тока пак натам ни водят управляващите ни и ес!!!
  • 19 Тити

    13 23 Отговор
    Никакъв дефицит няма да има защото в момента има свръх предлагане а и вносният е на по ниска цена.

    Коментиран от #23, #46

  • 20 Българка

    13 16 Отговор
    Не зная какъв доктир е Тренчев, но определено неговите лъжетвърдения нямат връзка с простата истина. Токът, произведен от въглищните централи е и сега мноооого по-скъп от продаваната на борсата ел.енергия. И това е причината България от износител да стане вносител на по-евтина енергия. А оскъпяването е заради квотите вредни емисии, за които се плаща. И не правителството/ бълг.политици искат затваряне на въглищни ТЕЦ-ове. Те сами ще се самозатворят.
    Бих посъветвала Тренчев, ако има проблем с трзва логическа оценка на събития, да не си изказва публично мнението, а дори да се пенсионира и оттегли от синдикалното си лидерство
  • 21 Венера

    23 6 Отговор
    Зелената сделка е беда за БГ. . Още по-голямо обеднява на надода. Енергетиката в загуба. ЕС ни глобява за енергията от въглища централи ,за въглеродните отпечатъци. Кой глобяват за вулканите, протоберансите на слънцето и метаан от слонпвете, жирафите и 40-50 килограмовите домашни любимци?
  • 22 един

    10 17 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Искаш да ни кажеш,че имаш голям мерак да плащаш по-скъп ток от сегашния,така ли да те разбирам?Ако не внасяхме ток,цената му щеше да е по-висока и ти пак щеше да пищиш,че благодарение на Сглобката....!Или скъп- евтин да тебе ти плащат да ревеш срешу Сглобката!
  • 23 Цената

    16 9 Отговор

    До коментар #19 от "Тити":

    За момента е така. Но в близко бъдеще може да се окаже обратното.Може зелената зделка да бъде отменена още тази година от новия ЕС.

    А защо никой не мисли за социалния ефект? Загуба на работни места, земеделски площи за ВЕЦ, и влиянето върху на демпграфията?

    По-добре по-скъп ток но народът да си е БГ. Н
  • 24 Брат Румен Ралчев

    15 6 Отговор
    Още една ояла се комунистическа конюктура на екрана.
  • 25 Ами да

    10 16 Отговор
    Да действително ще се внася електроенергия, но на цена която е значително по-ниска от тази произведена от нашите ТЕЦ. Това ще цената ще се определя само от продавача не е вярно тя се определя от пазара тоест от баланса между търсене и предлагане и ако има достатъчни много производство цените спадат. Това е много по-добре отколкото да се подържа изкуствено неефективно производство за което ние всички плащаме индиректно през бюджетни дотации от нашите данъците и директно през сметките за електроенергия чиято ценена се определя от използването на не рентабилно производство на електроенергия от ТЕЦ . От неефективно производство смисъл няма наши съседни държави инвестират в конкурентни ВЕИ източници, а ние всячески се стремим да не допускаме такива при нас за да може да обясняват непрекъснато разни ”експерти” колко са необходими ТЕЦ и как всички ще стоим на студено и тъмно без тях и да продължават до безкрай кражбите на обществен ресурс през тях.

    Коментиран от #43

  • 26 Възмутен

    28 5 Отговор
    България в момента изнася въглища за Събия и внася енергия от сърбите...Сърбите произвеждат ток с нашите въглища и опушват Балканите, но ние сме в "зелената сделка" и опазваме околната среда и чистотата на въздуха.
    Живеем не в лъжа, а в абсолютен абсурд, което ще ни струва скъпо.

    Коментиран от #28

  • 27 Не е вярно

    18 5 Отговор
    Закривайте всички централи. Климата се променя и става топло. Да живее глупостта.
  • 28 Има такава книга

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Възмутен":

    Джалсомино в страната на лъжците. Чудесна е. Все едно е писана за нас.
  • 29 Всичко е ясно

    10 10 Отговор
    Този толкова драпа да се подържат изкуствено и против икономическия интерес на страната бълващите пушеци, сажди, отрови и смърт TEЦ, защото без тях паразитите наречени синдикати релно изчезват, а той става непотребен и ще трябва да работи нещо наистина релно.Мака е за някой които цял живот е бил синдикален лидер.

    Коментиран от #33

  • 30 Фашкия от СДС

    4 2 Отговор
    Тоя си бърше тлъстата сланинеста уста след храна с трибагреника.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 помним

    12 2 Отговор
    Е те този е един от хората започнали разрушаването на Родината ни!!!!! Да знаете и да помните!
  • 33 Стършел

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "Всичко е ясно":

    Срам за България е този синдикален лидер, дето уж се борел срещу комунизЪма. Изкара години, колкото т. живков беше на власт на гръб, с лула и даване на .безмислени интервюта.
  • 34 Отивай

    3 3 Отговор
    да им дуаш на комините , да не спират!
  • 35 РАЙМОНДА ДИЕН

    14 1 Отговор
    една прекрасно звучаща идея, подобно на комунизма, с който се борих, БОРИЛ СЕ С КОМУНИЗМА КАТО СТАНАЛ АГЕНТ НА 6 то И РАЗБИ ПАРТИИНИЯ ДОМ ТОЯ БОКЛУК ПАК ЦЪФНА
  • 36 А централите бяха построени

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "умните немци ги пускат":

    по "комунизма" , срещу , който Тренчев "се е борил" .
    Шизо ,а ?
  • 37 Мисли

    4 2 Отговор
    към коментар 1
    Може и да внасяме , важното е да не е по скъп!

    Коментиран от #41

  • 38 Анонимен

    5 0 Отговор
    Мнение от мушеник
  • 39 Анонимен

    7 0 Отговор
    Синдикален лидер бързо се нагуши с пари и избяга а сега се обажда
  • 40 Момчил

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "охо":

    Бъркаш поне частично - потърси в нета и ще видиш ,че през
    2017г. лицензът за експлоатацията на 5-ти блок е удължен с 10 години, тоест до 2027г.има разрешение да работи,а дали ще бъде удължен с още 10 не е ясно. А шести блок може да работи безпроблемно,има технологичната възможност да работи до 2047г ,но никъде не пише,че ще го оставят да работи дотогава. Това са различни неща.
  • 41 Момчил

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "Мисли":

    Е,няма как да не е по-скъп от тук произведения. Друг е въпросът,че и сега продаваме на безценица тока от Козлодуй на Румъния,а тук товарим фирми и потребители с вносен ток. Политиците ни са п.мияри и национални п.едатели.

    Коментиран от #42

  • 42 Ами

    6 4 Отговор

    До коментар #41 от "Момчил":

    Напротив има в другите страни инвестират ударно във ВЕИ и произвеждат конкурентно способна електроенергия, а ние се опитване всячески да избегнем това и да спасяваме неефективни и загасяващи ТЕЦ на над 70 години само да угаждаме на такива като този от статията и на лобисти за руските енергийни интереси. Тока не се изнася на безценица, а на пазарна борсово определена цена, която зависи само от търсенето и предлагането на електроенергия в дадения момент.Фирмите и хората не се товарят със скъпа вносна електроенергия, а със скъпата и неконкурентна електроенергия произвеждана от нашите ТЕЦ. Ако се спрат напълно всички TЕЦ цените ще станат по-ниски, защото именно заради това те да работят те се изнася по-конкурентната, като цена електроенергия от АЕЦ, и така се вдига изкуствено цената на електроенергията която всички ние плащаме и заради, която релно фирмите в нашата страна стават неконкурентни. За това вината е действително на политиците ни и да те са точно такива каквито си ги определил
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ИНЖ1

    5 0 Отговор
    Няма ли ТЕЦ-ове, които да пушат и да ни тровят - затваряме Държавата!!! Разпускаме Бг!!!
  • 45 ДРЕНЧЕВ С ПОДКРЕПА САБОТИРА

    3 0 Отговор
    и. БОМБИРА МЗ РАДОДОМИР КАТО ПРЕЗ 1990 прецакаха невъвратимо доменните му пещи.там се отливаха закаляваха и ковяха валове за ВЕЦОВЕ тецове кораби и подводници.ДО ТРИСТА ТОНА ЕЛЕМЕНТ СЕ ЛЕЕШЕ.... Всичко бе японско на КОБЕ СТИИЛ. ВЦЕЛИЯ СВЯТ СА ПЕТ ШЕСТ ЗАВОДА. ТАКА Е БОРИЛ КОМУНИЗМА ТОЯ УНИЩОЖАВАЙКИ ХЛЯБА НА БЪЛГАРИНА.
  • 46 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тити":

    Тук ключовата дума е " в момента". Ние живеем за момента, за мига. След нас и потоп.
  • 47 Айде

    2 0 Отговор
    Най-добрият енергетик сред лекарите! "Специалист" по всичко!