Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 09:33 6 210 56

Днес един стругар може да печели повече пари от един депутат

  • константин тренчев-
  • работна ръка-
  • изкуствен интелект-
  • опасности

Доктор Тренчев: Проблемът с липсата на работна ръка ще продължи да се задълбочава

Днес един стругар може да печели повече пари от един депутат - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дълги години едно от най-големите предимства, с които се изтъквахме пред чуждестранните инвеститори, беше евтината работна ръка. Никой обаче не помисли какво ще се случи в момента, в който този ресурс се изчерпа. Като че ли на никой не му мина и през ум, че е възможна ситуация, в която да се наблюдава дефицит в тази сфера.

Дали в резултат на кризата или на войната в Украйна, която промени цялата икономическа политика на света, дефицитът не само на евтина, но на почти всякакъв вид работна ръка вече е факт.

Като резултат значителен брой от чуждестранните инвеститори, които поглеждат към България като място за правене на бизнес, уви се отказват. И основната причина за това не е, че държавата не им предоставя добри данъчни или други условия, а именно липсата дори на неквалифицирана работна ръка.

Как гледат на това синдикатите и какви са техните прогнози? Каква роля ще изиграе изкуственият интелект, който в последно време мощно се опитва да бъде приложен в почти всички сфери на дейност? Отговор на тези въпроси за ФАКТИ дава доктор Константин Тренчев – почетен председател на КТ „Подкрепа“.

Доктор Тренчев, България успя да „посее“ идеята за евтината работна ръка. Колко години ще „жънем“ негативите от нея?

Евтината работна ръка в България като концепция започва да изпитва много големи проблеми. Първо, защото се оказа, че дори не особено квалифицирани дейности, няма кой да ги извърши, а когато няма кой да ги извърши, ти си готов на този, който все още може да ги извърши, да му платиш колкото той иска. Това е пазар.

Уверявам ви, че един стругар може да направи пари повече от един депутат, просто защото стругари няма.

Евтината работна ръка, която отблъсна много хора от България и те заминаха на Запад, днес наблюдаваме, че започнаха да се връщат, защото и на Запад ситуацията се влоши. Според мен, като тенденция, тя ще продължава да се влошава, тъй като нашият пример за подражание (както беше Западът) отдавна не е пример за подражание. Оказа се, че зад тази прекрасна от едно време фасада, се крият много големи проблеми и че моделът е доста прогнил отвътре.

Да, сега го виждаме, защото може да ходим спокойно и да го видим, но по-рано не можехме и поради това едва ли не го бяхме обожествили. Но вече нещата се промениха.

Евтината работна ръка е нещо, което най-накрая пазарът ще определи, защото хората вече искат за труда си едно достойно възнаграждение.

Разбира се, тук и социалните системи са много намесени. Има неща, с които и аз не съм съгласен, защото има хора и поколения, които не искат да работят и държавата дава по нещо. Тя, за да даде на някой нещо, трябва да го вземе от друг. А тя го взема от данъците ни.

В България този проблем не е чак толкова изразен, колкото в една Западна Европа, където виждате, че държавите изхранват милиони бежанци, пришълци, които не само не искат да работят, не искат и да се интегрират и да спазват правилата в държавата гостоприемник, но в крайна сметка това е решение на самите държави. Те да си носят последиците. Но затова са и тези бунтове и стачки навън, които зачестяват.

Какво се случва с въвеждането на изкуствения интелект (AI)? Темата много се дискутира – едва ли не хората ще изчезнат. В същото време обаче се оказа, че на фирмите ще са им необходими доста средства, за да го внедрят

Аз повече работя в сферата на медицината и на физиката, но изкуственият интелект би следвало да облекчи производственият процес многократно, за съжаление за сметка на хората, които полагат труд. Той (AI) може да работи 24 часа, не изисква възнаграждение. Чели сме достатъчно подобни неща във фантастичните романи. Сега това полека-лека се сбъдва. Да – не е на това ниво все още, но се върви в тази посока.

Много хора „бият тревога“, че всъщност това е една голяма опасност, защото ще породи съпротива, поради факта, че много хора разчитат на двете си ръце, за да могат да оцелеят и те ще бъдат противници на това. Дори може да се стигне и до сблъсъци. Може би правилният подход е да се въвеждат умерено такива елементи, както беше с компютрите и други неща, с които се автоматизира производственият процес. Това е едно висше ниво.

Доколкото знам всяка държава има свое виждане за изкуствения интелект (AI). То не е всеобщо на този етап, но най-лошото му приложение е ако тръгне във военното дело, защото има доста идеи по този въпрос. А все пак той не е Божие творение, а човешко и той не може да бъде съвършен. Съвършено е само творението от Бог.

Така че предстои ни да видим какво ще стане. Ние винаги сме били на опашката, общо взето на цивилизацията, въпреки че има млади кадри, соросоиди и всякакви други, които повтарят като папагали, това което им се говори в Брюксел и Вашингтон. Но ние първо нямаме средствата за това, второ имаме много специалисти, но голяма част от тях работят за западни компании и изобщо България е един неатрактивен за тях пазар. А без такива хора не може да се говори за масово въвеждане на изкуствения интелект. Така че вероятно нещата ще дойдат отвън.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трол

    90 0 Отговор
    То затова всичките депутати са и професионални стругари. Въртят ни здраво на оста на машината.
  • 3 Помощ 112

    78 1 Отговор
    Епааа ходи стани стругар.... Не щеш нали...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 дядо поп

    95 0 Отговор
    Защо тогава всички се натискат за депутати а никой не ще да виси край струга?

    Коментиран от #12

  • 6 Мъдрият

    81 1 Отговор
    "Уверявам ви, че един стругар може да направи пари повече от един депутат, просто защото стругари няма"

    Това е и правилно, защото депутатът какво полезно за обществото прави - нищо? Даже тези сегашните направиха много вредни неща!

    А стругарят произвежда продукция за благото на обществото - така, че е редно да взема повече пари от депутата!
  • 7 Чочо

    54 1 Отговор
    Не знам колко взема депутата,че да се сравнят с него 😀
    Как ви идат такива смешки на ума!
  • 8 Да,да

    50 0 Отговор
    Сега всички звезди ще си търсят стругари.
  • 9 Гого

    29 21 Отговор
    Айдеее, поредния виждаш "прогнилия запад" още от учебниците по история в периода 1945-1990 г. Запада прогнил, а всички отишли там да работят. Аман от такива разбирачи! И все ни ги навират в муцуните!
  • 10 Тренчев

    52 3 Отговор
    Тренчев първи стругар на републиката!
    Ах, гиди гушари маминии!
  • 11 Интересно

    52 1 Отговор
    Този хрантутник, защо не стане стругар в България а от щатите пафкайки пури ни дава наставления?
    П.С.
    И от къде $ за пури, доста скъпо удоволствие е.
    Продължава да смучи някакси България.

    Коментиран от #14

  • 12 Българин

    20 12 Отговор

    До коментар #5 от "дядо поп":

    Има доволно хора, които "висят край струга" и изкарват много прилични пари.

    Това с нямането на работа или с малкото пари го говорят хората които или ги мързи или не могат нищо, обикновено защото мислят, че с тарикатлъци по-добре ще им се получи и не са си давали зор да се научат на нищо смислено.

    Коментиран от #19

  • 13 Реалния

    54 0 Отговор
    До сега стругар с десет бона заплата не съм виждал,дори и в чужбина

    Коментиран от #15

  • 14 Хммм

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Интересно":

    Колко "скъпо удоволствие" е?

    Една кутия цигари струва колкото една или две пури (истински, макар и от ниския клас, който е в пъти по-качествен и от най-качествените цигари), а повечето пушещи пури не пушат повече от 1-2 на ден.

    Коментиран от #24, #28, #29

  • 15 Българин

    10 17 Отговор

    До коментар #13 от "Реалния":

    Заплатите на депутатите не са "10 бона" а в чужбина оператор на цифрова СиЕнСи фреза ОПРЕДЕЛЕНО взема близо до тези пари. Ако е шеф на такова звено СЪС СИГУРНОСТ ги взема.

    Коментиран от #32

  • 16 Петкан

    52 1 Отговор
    Напълно логично! Един стругар носи значително по-голям умствен багаж от един депутат!
  • 17 Механик

    55 0 Отговор
    Тренчеееф, балалйка такава! Има малка но съществена разлика. Стугаря печелейки се изгърбва от работа, а депутатина печели докато яде депутатски кифтаци.
    И вероятно ти визираш само ЗАПЛАТАТА. А онова дето краде депутата не го слагаш в сметката.
    А там разликата е мнооого голяма.
  • 18 Мдаааа

    32 0 Отговор
    Е може би, но на дали. Ако се гледа само заплатата е едно, но както знаем депутат се става за влияние, изнудваме, крадене. Един депутат става доста заможен, а един стругар си остава стругар.
  • 19 Абе самоизтъкващия се, че си българин

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Имаш чувснво на малоценност ли, че се пишеш българин а после плюеш българите, като описваш единични случаи. Като Васил Велев от АИКБ, българите били мързеливи, българския шивач изпълвал 1 единица а немския шивач 14 единици!?! А има ли немци шивачи или са от българия? Има други фактори преди човешкия.

    Коментиран от #21

  • 20 Един стругар не краде колкото депутата

    29 0 Отговор
    Поредния жалък лъжец
  • 21 Българин

    14 3 Отговор

    До коментар #19 от "Абе самоизтъкващия се, че си българин":

    Никъде не съм писал, че "българите" са такива.

    Написал съм че хората които използват такава аргументация са такива. За щастие огромното мнозинство от българите не го виждат така и вместо да се оплакват се развиват и съответно получават. Даже ИЗРИЧНО съм го написал "Има доволно хора, които "висят край струга" и изкарват много прилични пари."

    Откъде ти дойде наум, че на "българите" не им се работи или не искат да се развиват?

    Коментиран от #25, #41

  • 22 архивар

    32 0 Отговор
    Тренчев - един тежък псих.опат, агент на ДС. Жена му също от ДС, дълги години "работила" в САЩ.
  • 23 Логично

    23 1 Отговор
    Един стругар върши повече работа от един депутат, нормално е да получава повече.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аз съм на 46 години

    23 1 Отговор
    И отказвам да имам жена и деца нака напук на сички мутри милиционери комунисти дето чекат да експлоатират мойте неродени деца
  • 27 тиквенсониада

    36 0 Отговор
    Проблемът е не в стругарите , а в това , че ЕДИН простак и бай Ганьо може да стане ГЛАВАТАР на цяла България ! И даже да бъде издигнат в КУЛТ ! Това е СТРАШНОТО и опасно нещо !
  • 28 Абе Хммм еФтиния

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хммм":

    Една евтината пура /не пурета/ струва 24лв 24×2×30=1440лв. Бая не е скъпо. А в щатите го умножи най-малко по 5.

    Коментиран от #34

  • 29 Грешна ти е сметачката

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хммм":

    Около 1500лв. на месец за пури нищожна сума ли е?
  • 30 Тракиец

    21 0 Отговор
    Какво чакате,хващайте струга не се занимавайте с закони в нар.събрание.
  • 31 фреза

    16 0 Отговор
    Че и доктор тъп--а сдс от---ка депутатите сами си гласуват заплатите,а стругаря шефа му я дава в предприятието където работи но и ти участва в унищожаването на фабрики,заводи и цехове за инвалиди бок--к
  • 32 Сравняваш несравнимото

    20 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    В чужбина ако един стругар взема 10к лева,това са 5к евро грубо.Да,де...ама чужбинския депутат взема поня 15к евро,разииш ли.В България един стругар взема максимум 4-5к лв и то в проспериращо предприятие,а депутат 10к лв.Тъй че не знам тоя използвач на демократичните промени от кой пръст си е изсмука тая информация!?

    Коментиран от #42

  • 33 Дрън, дрън, чи пляс!

    30 0 Отговор
    "Днес един стругар може да печели повече пари от един депутат" - това може да го каже само човек, който е скъсал всички връзки с действителността!
  • 34 Хммм

    0 7 Отговор

    До коментар #28 от "Абе Хммм еФтиния":

    "Една евтината пура /не пурета/ струва 24лв"

    Явно нямаш представа за цената на тези артикули.

    Няма такова нещо като "пурета". Всяко изделие, което се произвежда 100% от тютюн във формата на "цигара" е ПУРА.

    Пурите имат различен размер, като някои погрешно наричат по-малките пури "пурети".

    Желателно е да не се изказваш по въпроси, за които не знаеш почти нищо. Когато съм продавал и пушил пури вероятно ти си гледал по телевизията Васил Божков как го е правил.
  • 35 БОТУШ КАИШЕВ

    17 0 Отговор
    ТОЯ ИЗМАМНИК ОТ 6 ТО, ОТКЪДЕ ГО ИЗКОПАХА
  • 36 ТОЯ С ПОДКРЕПА ПРЕЗ 1990

    14 0 Отговор
    НАОРАЙХА САБОТАЖИ И ПРЕАКАХА ПЕЩИТЕ НА МЗ В РАДОМИР. ТЕХНИКАТА ВЪТРЕ БЕ ЯПОНСКА НА КОБЕ МЕТАЛ. ТВА БЕ ЕДИН ОТ ТРИТЕ ЗАВОДА В СВЕТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО И ЗАКАЛЯВАНЕ НА ДО 300 ТО НО КОРАБ И И НА ПОДВОДНИЦИ ВАЛОВЕ И НА ПАРОВИ ЦЕНТРАЛИ. И ТОЯ Е ЗА НЮ БЕЛЕНЕ.. А СТРУГАРА СТОИ ПО ЦЯЛ ДЕН ДОЖИВОТНО ПРАВ НЕ КЪТ ДЕПУТАТА СЕДНАЛ И НИЍИИИИИКВА НЯМА ДА ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ МУТРОДЕПУТАТИТЕ
  • 37 в социалните мрежи

    9 0 Отговор
    90% са мениджъри супер вайзери или пък имат бизнес ,общинари ,директори и тн. мн рядко се намират стругари, заварчици,чистачи и др .
  • 38 Бай Хуан

    22 0 Отговор
    По-голяма глупост не съм чувал !!!!
    Имам познат няколко струга си купи , едвам си плаща тока , няма никакви поръчки ...
    Незнам кой ги пише тез статии ама заслужава много яки ссексуални клетви от сръбски тип !
  • 39 ТАКА ЛИ ?

    12 0 Отговор
    Абсолютна лъжа ! И в затворите вече не обучават за стругари !!! НА СТРУГАРИ СЕ ПЛАЩА НА ЗАПАД , САМО ТАМ ИМА ТЪРСЕНЕ !
  • 40 Браво!

    11 0 Отговор
    Виж това въобще не ми беше хрумвало! Предлагам всички депутати да се преквалифицират в стругари. Да пробват да видят как се вади депутатска заплата пред струга. Моята работа не им я предлагам, че ще е унизително за тях да получават някакви дребни мангизи и вероятно ще ме линчуват.
  • 41 Иванов

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Мъжки..... ти или си някой чорбаджия кръвопиец и експлоататор или последните 35 години не си живял в България а в някакъв твой си измислен свят.
  • 42 Иванов

    18 0 Отговор

    До коментар #32 от "Сравняваш несравнимото":

    Хах ................... какви 4-5 хиляди ве младеж ??? Един стругар със 7 ми разряд и 5-та група квалификация в провинцията и над 30 години стаж взима максимум 1800 - 1900 лева с нощния труд вътре и празнични и вредни и т.н.
    Да не ти говоря пък че след като отпадна категоризацията на труда при тях , то той трябва да бачка до 65 годишна възраст . За да вземе пенсия , ако доживее дотогава.........
  • 43 Любопитен

    12 0 Отговор
    Дай само един,единствен пример за да бе убедиш г-н Тренчев !Иначе,открито заявявам,че не ти вярвам!!
  • 44 И стругар съм и фрезист съм

    13 0 Отговор
    с 30 годишен стаж! Има и депутати с толкова стаж в Парламента!
  • 45 сидероДРОМОС

    9 0 Отговор
    Задача - колко стругари трябва да работят денонощно , за да напълнят едно чекмедже от шкафчетата на Бойко ?

    Коментиран от #49

  • 46 дебеЛ Лебед

    10 0 Отговор
    По тази причина ли Делян по едно време не стъпваше в парламента , където му беше работното място ? Явно е разбрал , че стругарите печелят много , преквалифицирал се е , работил е много , натрупал е стругарско богатство и вече при това положение се е върнал в парламента да работи на ползу роду ! Нали ?
  • 47 Станчо куфара

    11 0 Отговор
    за съжаление за стругар милионер не съм чувал но депутатите всички са милионери и няма един беден като стругар

    Коментиран от #48

  • 48 любител

    11 0 Отговор

    До коментар #47 от "Станчо куфара":

    прав си пич с тази разлика че стругаря както всичски бачкьори бачкат и са бедни а тези гадини от парламента цял ден лежът и крадът и са милионери- милиардери.
  • 49 любител

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "сидероДРОМОС":

    веднага ти огтоварям всичките стругари в Б-г то само за едно чекмедже с кюлчета. хахаха
  • 50 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    НЕ РЕКЛАМИРАЙ ЛЕКАРСТВА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА БЕ / БАЙ ГАНИО ..........................
  • 51 Възможностите на депутат?

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    О, те са НЕОГРАНИЧЕНИ! И баба Ванга не се е наемала да говори за техните неограничени възможности.
  • 52 1122

    2 0 Отговор
    Още не съм видял стругар МИЛИОНЕР, НО милионер прекупвач съм виждал,продавач на дърва прекупвач на нещо си...
  • 53 ебаси празнодумеца

    4 0 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел тия дни.
    На теория в нормална държава и световна икономика е редно един добър стругар да взима повече пари от депутат. На практика не е така.
    Стругаря има много по сериозно образувание от един депутат учил глупости, като политика.
    Тук се учи, Матемстика, Физика, Химия, Метрология, Електротехника, Механика, Динамика, Техническо чертане, Англииски или друг език, и малко счетоводство ако си си сам шеф.
    Колко такива съществени науки се учат за политик!?
    И имайте в предвид, че един CNC стругар или фрезист в повечето случаи въобще не може да замени стария универсален стругар, работещ на иниверсалните стругове и фрези. А универсалния с малко тренировки за 2-3дни ще замени CNC лигльото имитиращ стругар.
    Да де ама универсалния стругарлък е мръсна, пипкава и трудоемка работа, за това майсторите са на изчезване вече.
    Универсалния струг е майката на всички машини!!!
    Изчезнат ли тези стругове и хората работещи на тях, ще сърбаме много лоша попара...

    Аз самия имам 20тина универсални металорежещи машини. Работа има за целия китайски народ, винаги. Но това е неблагодарна работа и занаят. Гърбавее се от него и наистина едвам си плащаш сметките, осигуровките и данъците тук в България. Да не думаме за проверките и ядовете със всевъзможни чиновници плужеци паразитиращи на мои и ваш гръб.
  • 54 Коце Тренчев!! Говориш Глупости! Хубаво

    1 0 Отговор
    се беше скрил за много години, не говори Глупости и не се показвай!! С Нищо Добро не си спомнят за теб! Първите Години, изпродадохте изостаналата Продукция на Заводите и фабрики, имаше до теб един Краси Дарев, това ви беше Синдикализма и да сменяте директори! Скрийсе Коце!!
  • 55 Тренчев, ти се Нагуши яко, с празни

    1 0 Отговор
    Приказки и псевдо Протести и закани, за да ти пълнят Копанката!! Изчезвай, бяхте Менте Синдикат, както и другия, Пълнехте си Гушите!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.