Отидете към основна версия

1 382 12

Telegram беше оценен на 30 милиарда долара

  • telegram-
  • цена-
  • листване-
  • фондова борса-
  • ipo

Оценката е направена преди евентуално IPO и изключва продажбата на компанията

Снимка: Shutterstock

Telegram се оценява от потенциални инвеститори на стойност над 30 млрд. USD, каза съоснователят на социалната мрежа Павел Дуров в интервю за вестник Financial Times. Бизнесменът не разкрива времето и мястото за първичното публично предлагане, но източниците на изданието предполагат, че Telegram ще поиска листване в САЩ.

Оценката от 30 млрд. USD е направена, наред с други неща, от глобални технологични фондове. В същото време той изключи продажбата на Telegram. „Като цяло виждаме стойност в IPO като средство за демократизиране на достъпа до стойността на Telegram“, каза Дуров.

Предприемачът добави, че по време на евентуално IPO Telegram ще помисли за продажба на част от акциите на редовните си потребители. Financial Times сравнява преместването с Reddit, която обяви, че ще разпредели част от своите акции на инвеститори на дребно преди IPO-то си в Ню Йорк през март.

Два независими източника на Financial Times смятат, че Telegram ще поиска листване в САЩ, когато достигне доходност и когато пазарните условия са благоприятни. Дуров от своя страна каза пред вестника, че Telegram се надява да стане печеливш през 2025 г., ако не и тази година. Като цяло, каза той, социалната мрежа вече се доближава до доходност, а броят на нейните потребители е 900 милиона души.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини