Отидете към основна версия

11 095 25

Полагат кабел на дъното на Черно море за пренос на електроенергия

  • черно море-
  • кабел-
  • електрически

Започва подготовка за геодезически и геотехнически проучвания на дъното на Черно море

Снимка: Shutterstock

Предпроектно проучване на проекта за полагане на електрически кабел по дъното на Черно море ще бъде готово през 2024 г. Това заяви вицепремиерът на Грузия, министър на икономиката и устойчивото развитие Леван Давиташвили.

„На този етап проектирането (на електрическия кабел) върви по план. Още тази година ще имаме пълни предпроектни проучвания. Успоредно с това започва подготовка за геодезически и геотехнически проучвания на дъното на Черно море“, каза Давиташвили.

Правителствата на Азербайджан, Унгария, Грузия и Румъния подписаха споразумение за стратегическо партньорство в развитието и доставката на зелена енергия на 17 декември 2022 г. в Букурещ. Той включва полагане на кабел по дъното на Черно море за пренос на електроенергия с мощност 1 GW.

Кабелът ще бъде с дължина 1195 км и е проектиран да доставя електроенергия, произведена в Азербайджан, през Грузия и Черно море до Румъния за последващо транспортиране до Унгария и останалата част от Европа. През юни 2023 г. България обяви намерението си да се присъедини към проекта. Очаква се полагането на кабела да отнеме три до четири години.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 38 гласа.

Свързани новини