Отидете към основна версия

1 539 8

Индия "краде" чуждестранни инвеститори от Китай

  • индия-
  • китай-
  • чуждестранни инвеститори

Индийската икономика е най-бързо развиващата се в света

Снимка: Shutterstock

Индийското правителство се стреми да привлече чуждестранни инвеститори в страната, които поради геополитически рискове се страхуват да развиват бизнеса си в Китай. „Индия, чиято икономика е най-бързо развиващата се в света, става привлекателна за инвеститори, които възнамеряват да се предпазят от геополитическото напрежение, като разширят дейността си извън Китай. Компании като Apple Inc. и Samsung Electronics Co. увеличиха производството в Индия, възползвайки се от стимулите, предложени от правителството на премиера Нарендра Моди". Това каза пред вестник Business Standard Раджеш Кумар Сингх, секретар на отдела за индустриално развитие и вътрешна търговия на Министерството на търговията и промишлеността на Индия.

През следващите 5 години Индия ще се стреми да привлече най-малко 100 млрд. USD годишно брутни преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). „Сега тенденцията към това е много положителна и възходяща. През текущата финансова година 2024-2025 ще се доближим до тази цел“, добави Сингх.

През последните 5 години Индия е привличала повече от 70 млрд. USD годишно. През следващите 10 години правителството на южноазиатската република планира да постигне стабилен темп на приток на ПЧИ от 6-8%.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини