Отидете към основна версия

3 918 10

Ирак и Казахстан компенсират недостига на производство на петрол

  • казахстан-
  • ирак-
  • петрол-
  • опек-
  • производство

Ще добиват близо 1 милион барела на ден до края на годината година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ирак и Казахстан, като част от доброволното намаляване на производството на петрол, което някои страни от ОПЕК+ наблюдават през първата половина на годината, ще компенсират недостатъчно намалените обеми от близо1 милион барела на ден до края от 2024 г., се посочва с съобщение, публикувано на уебсайта на ОПЕК.

ОПЕК уточнява, че обемът на свръхпроизводство на петрол от страна на Ирак през януари-март е възлизал на 602 000 барела на ден, а от Казахстан за същия период - 389 хиляди барела на ден. „Плановете, представени от двете страни, показват, че всички свръхпроизведени количества ще бъдат напълно компенсирани до края на годината“, се отбелязва в доклада.

Ирак и Казахстан трябваше да представят планове за компенсиране на съкратените производствени обеми на секретариата на ОПЕК до 30 април.

От първото тримесечие на 2024 г. няколко страни от алианса, включително Русия и Саудитска Арабия, доброволно намаляват производството на петрол с общо 2,2 милиона барела на ден, за да балансират пазара. Първоначално мярката трябваше да важи само през първото тримесечие, но в началото на март страните от алианса разшириха действието ѝ до второто тримесечие.

Според тези споразумения Казахстан трябва да намали производството с 82 хиляди барела на ден, а Ирак през първото тримесечие - с 221 хиляди барела на ден, през второто тримесечие - с 223 хиляди барела на ден. През януари - март обаче тези страни не успяха да изпълнят задълженията си за намаляване на производството на петрол.

Според плана за компенсация, представен на уебсайта на ОПЕК, Ирак ще намалява производството с 50 хиляди барела на ден месечно от май до септември, през октомври - ноември - със 100 хиляди барела на ден, а през декември - с 152 хиляди b/s На свой ред Казахстан ще намали производството с 18 хиляди барела на ден през май, със 131 хиляди барела на ден през август, с 299 хиляди барела на ден през октомври и с 40 хиляди барела на ден през ноември.

В същото време ОПЕК подчертава, че свръхпроизводството на петрол, чийто обем може да се увеличи през април, ще бъде включено в плана за компенсация, изчислен за оставащите месеци на 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини