Отидете към основна версия

15 Май, 2024 07:53, обновена 15 Май, 2024 07:53 4 055 12

Отвориха софийските Централни хали след мащабен ремонт

  • централни хали-
  • софия

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв.

Снимка: ФАКТИ

Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София завършиха. Първите посетители влязоха вчера след официалното откриване, съобщиха от веригата хипермаркети, която през 2021 г. купи емблематичната столична сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г.

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв, а проектът е съобразен изцяло с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.

На ниво „сутерен“ с помощта на специалистите от Регионален исторически музей – София, е социализирано археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне.

Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи всеки ден. В пространство са разположени и сладкарница, книжарница, пицария, оптика и други, съобщава БНР.

За клиентите ще бъде отворен и обновеният паркинг към Централни хали, който е с капацитет от 69 паркоместа.

Създаден е и специален сайт, посветен на историята на сградата.

Направена е ретроспекция на градските пазари в столицата, публикувани са архивни снимки и информация за арх. Торбов, както и каменната орнаментика по фасадите (включително и герба на София), дело на каменоделеца Георги Киселинчев.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.

Свързани новини