Last news in Fakti

15 Май, 2024 16:34, обновена 23 Май, 2024 13:18 3 985 12

Отвориха софийските Централни хали след мащабен ремонт

  • централни хали-
  • софия

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв.

Отвориха софийските Централни хали след мащабен ремонт - 1
Снимка: ФАКТИ

Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София завършиха. Първите посетители влязоха вчера след официалното откриване, съобщиха от веригата хипермаркети, която през 2021 г. купи емблематичната столична сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г.

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв, а проектът е съобразен изцяло с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.

На ниво „сутерен“ с помощта на специалистите от Регионален исторически музей – София, е социализирано археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне.

Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи всеки ден. В пространство са разположени и сладкарница, книжарница, пицария, оптика и други, съобщава БНР.

За клиентите ще бъде отворен и обновеният паркинг към Централни хали, който е с капацитет от 69 паркоместа.

Създаден е и специален сайт, посветен на историята на сградата.

Направена е ретроспекция на градските пазари в столицата, публикувани са архивни снимки и информация за арх. Торбов, както и каменната орнаментика по фасадите (включително и герба на София), дело на каменоделеца Георги Киселинчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    44 8 Отговор
    А рибен магазин с жива риба ще има ли ,защото това е беше нещо автентично в халите ,а разни пицарии ,сладкарница и оптика нямам спомен да е имало автентично . Абе автентично, автентично ама хали Кауфланд . ХАХАХА

    Коментиран от #7

  • 2 Софиянец

    52 12 Отговор
    Отваря Кауфланд, а не централни хали! Корумпираните евроатлантици ги продадоха!

    Коментиран от #10

  • 3 Мухаа ха!

    31 8 Отговор
    Изградени при царя,преди сто и кусур години.Сгграда в топ център на Столицата,която е позната на няколко поколения българи.Независимо ,дали са живели в селце или град,но всеки е знаел,или посетил поне веднъж Халите.Не посегнаха и комунистите върху нея.Както е функционирала при царя,и при тях.Уникална архитектура, уникален дизайн,.Огромен магазин за жива риба,всички видове ( входа беше откъм трамв.линия).Хлебни изделия,бюрек,баници приготвяни на място.Щандове за колбаси( фантастичният леберкез,от който ухаеше чак на улицата- топъл,топъл) сандвичи с инстинско масло и шунка от бут- 20 ст/ и до сега вкуса е в устата ми.Цялата столица + гостите от села и градове пазаруваха там.И про дажниците - демократи ( всичко стартира от Стефчо усмивката,като кмет) е продадоха за жълти стотинки.Сега нагло използват познатото на цяла България- централни хали.ЦУМ- продаден.Халите - продадени Външнотърговска банка- продадена.Целият Топ център е частен.А оф сете преживят и мълчат.Французи,унгарци, чехи, не пипнаха техните " хали" който някъде са на 200 и повече години.Пазят ги и се гордеят с тях.Национална ценност .Ние на кауфчо с лека ръка.Но ще дойде ден и някой ще плаща ,и то здравата.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стефчо

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мухаа ха!":

    Подари сградата на едни евреи. Кауфланд по скоро я спасиха
  • 6 Фен

    5 3 Отговор
    Бойкот!
  • 7 Ха ха ха

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Като искаш риба на гьола в Суходол
  • 8 Васил

    6 1 Отговор
    Голяма инвестиция няма що хипермаркет ако Китай действаше като нас още щяха да газят оризищата ама разбраха че само производството е двигател на икономиката.
  • 9 Халите

    4 1 Отговор
    си беше добър магазин и при кмета Софиянски. В сутерена имаше и "социализирана" среда на Сердика. Като дойде мутрата за кмет, нямаше добра поддръжка, закри пицарията на втория етаж, вкара дрехи втора употреба, не се поддържаха тоалетните и т.н. Чужда верига да ремонтира, това е безобразие. Толкова ли нямаме наши си експерти.

    Коментиран от #12

  • 10 Фандъкова

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    ги продаде начело с мутрата.

    Коментиран от #11

  • 11 Стефчо Софиянски

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Фандъкова":

    Ги "продаде" и де да беше за жълти стотинки. Бойко и Фандъкова дойдоха доста по късно. Не заблуждавай хората. Стефчо всичко "продаде" и накрая се съюзи с Черепа.
  • 12 Бсп

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Халите":

    И какво като е чужда, отиди да видиш ,и тогава се изказвай?!!