Отидете към основна версия

4 042 33

Рекорден брой неактивни хора в трудоспособна възраст

  • агенция по заетостта-
  • хора-
  • трудоспособни хора

Вече надхвърлят 1 милион души

Над 1 милион е броят на неактивните лица на пазара на труда у нас, стана ясно по време на конференция, организирана от Агенцията по заетостта. Те не се обучават, не работят и не са регистрирани в бюрата по труда. Темата на конференцията беше "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще".

Типичният профил на неактивните в страната е жена на 56 години със средно образование, живееща в града.

Смилен Вълов, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, подчерта, че неактивните лица представляват значителен невъзползван работен ресурс. Той добави, че агенцията планира създаване на регистър за тази група:

"Когато вече сме идентифицирали тези хора, ние ще се обърнем към социалните партньори, към общините, да стигнем до тях и да успеем да им помогнем - било то с повишаване на квалификацията, било то със заетост. Особено рисково е в момента да ги оставим извън подкрепата на държавата, особено младите хора, които нито учат, нито работят, те са бъдещето", каза Вълов.

Той също така сподели, че 56% от лицата, активирани от агенцията, успешно намират своето място на пазара на труда.

"И в пряк, и в преносен смисъл, за да паднат бариерите между двете страни - хората, които ги посещават, и хората, които им предлагат услугата. Те започнаха своето действие, благодарение на Програма "Развитие на човешките ресурси". До края на месеца се надявам да стартират още осем", обясни Вълов.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.

Свързани новини