Last news in Fakti

7 Май, 2023 11:37 3 948 15

Увеличаването на ДОД ще засегне най-силно хората с минимална заплата

  • дод-
  • минимална заплата-
  • хора-
  • последствия

Възстановяването на ДДС на предкризисните му нива е единствената възможност за повишаване на приходите в бюджета

Увеличаването на ДОД ще засегне най-силно хората с минимална заплата - 1
Снимка: БГНЕС

Нискодоходните групи ще плащат 50% повече, ако се приеме предложението на синдикатите за увеличаване данъка на физическите лица от 10 на 15 процента, коментира икономистът Васил Караиванов. Според него, възстановяването на ДДС на предкризисните му нива е единствената възможност за повишаване на приходите в бюджета и по тази мярка вече е постигнато и политическо съгласие, посочи той, цитиран от БНР.

Хората с минимална и средна работна заплата ще бъдат най-силно засегнати от евентуален ръст на данъка общ доход, ако бъде увеличен с 5%, пресмята икономистът Васил Караиванов: "Тези с по-ниските доходи ще бъдат първите, които ще бъдат ударени от повишаването с 50% на данъка общ доход де факто, тоест от 10 на 15%".

За да бъдат все пак защитени нискодоходните домакинства от КНСБ предлагат необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Според икономистите обаче това ще разклати финансовата стабилност на държавата. "Връщането на косвените данъци, на ДДС и на акцизите на предкризисните нива - това е необходимото зло, което трябва да преживеем. Такова едно връщаме би позволило, пък в следващите години допълнително намаляване вече на данъци, но на всички заедно".

Всякакви данъчни промени на този етап, освен възстановяването на ДДС, са нежелани и със съмнителен ефект. Така смята и политическото мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милиционер от запаса

    10 3 Отговор
    Мен това не ме бърка .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пожелание

    47 3 Отговор
    Ама вземете закона за облагането в Германия или Франция , и всичко ще си дойде на мястото ,но това не го искат депутатите , защото ще вземат половин заплата ! Няма толкова пропаднала държава в света като нашата .Всичко се прави в услуга на мафията !!

    Коментиран от #9, #11

  • 5 държавата

    31 4 Отговор
    няма пари и сега иска да дои народа(бедния), а иначе имаше пари за оръжия за украйна- като дарение, както и за тяхното население, което е тук и на разноски на държавата, сега плащай народе, че го закъсахме.
  • 6 будистки мирянин забравил да гласува

    18 2 Отговор
    Възстановяването на гепените парици от чекмеджета, офшорки, проследяване на банкови трансакции от кухи и спечелели общ поръчки фирми е единствената възможност за повишаване на приходите в бюджета
  • 7 до поклонниците

    23 1 Отговор
    гласувайте пак за божествата си за да вдигнат дод на 20% за да има за нови шкафове
  • 8 Само се чудя

    13 0 Отговор
    кои са тия членове на синдикати да търпят подобни предложения на тяхнит ръководства. Голяма продажност.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой си

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Германец":

    Затова не искат българи в Германия 🤣
  • 11 ДОД

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "пожелание":

    Човече, е тук бе така, смислено, докато Станишев и Орешарски не въведоха "ПЛОСКИЯ ДАНЪК", дотогава и от нашите депутати (а оттам и всички първенци по тази система на заплати!), в касиера още при изплащане оставаше като данък повече от ЕДНА СРЕДНА ПУБЛИЧНА ЗАПЛАТА, , което и беше замисъла на този механизъм при въвеждането му при режима на прогресивния данък. Защо никой досега не се "самосезира" и вече 15-на години тихомълком продължава това "недомислие"- това е въпросът и на каква обща сума се оценява щетата за тези години.
  • 12 дядото

    8 0 Отговор
    и отново ориенталско данъчно облагане.нали сме в европа-вижте как е там и го пренесете у нас.и не забравяйте,че една овца се стриже 6-8 пъти,а се дере само веднаж.
  • 13 бл.134 в Zап. парк

    8 0 Отговор
    Е, кой да засегне ,ако не най-бедните . Тоя с по 5-10 апартамента и стотици хиляди евро заем какво да ги засегне ...най -много държавата да им подари една почивка на Сейшелите ,или да им плати половината бензин в лимузините ,или тока във фирмите им .
  • 14 ПРЕДЛАГАМ

    14 2 Отговор
    Незабавно да се замени плоския
    с прогресивен данък! Необлагаем минимален доход!
    ВСИЧКИ държавни служители и
    военни да си плащат сами осигуровките.
  • 15 Зевзек

    4 1 Отговор
    Лъжи, лъжи...

    Предлага се, първо въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната, т.е. за хората с минимална заплата няма да има данък доход. И второ чак доходите надвишаващи минималната заплата ще се облагат с 15%. Т. е. от месечния доход се вади минимал заплата и се плаща 15% данък доход само върху получената сума надвишаващи минималната заплата.

    Не знам как редактори на медии са пуснали да се публикуват такива лъжи.