Отидете към основна версия

1 887 9

Норвегия отпуска 100 милиона долара на Украйна

  • норвегия-
  • украйна-
  • помощ-
  • електричество

Парите са за подкрепа на украинския енергиен сектор

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителството на Норвегия обяви отпускането на допълнителни 100 млн. USD за Украйна в подкрепа на нейния енергиен сектор, се посочва в съобщение, публикувано на сайта на правителството на кралството.

"Норвегия ще отдели 1,1 милиарда норвежки крони (100 млн. USD) на Украйна, за да посрещне нейните нужди от електроенергия", се отбелязва в изявлението. Над 50% от капацитета на енергийната инфраструктура в Украйна е унищожен.

„Ние сме в тесен диалог с Украйна за това как те могат най-ефективно да използват тези средства. Самите украинци разбират по-добре от какво имат нужда. Но е важно да започне възстановяването на инфраструктурата възможно най-скоро, защото зимата наближава. Норвегия се надява, че новото финансиране ще направи възможно възстановяването на част от разрушенията и ще гарантира енергийната сигурност в Украйна“, каза министър-председателят Йонас Гар Стьоре.

Както припомни правителството на Норвегия, от 2022 г. насам то е отпуснало почти 380 милиона долара помощ на Украйна в подкрепа на нейния енергиен сектор.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини