Отидете към основна версия

1 910 0

Ускоряват и облеквачат превоза на товари през част от Азия

  • казахстан-
  • транспорт-
  • ратифициране-
  • парламент

Казахстан ратифицира закона за превоз на товари в страните от ОТД

Снимка: Shutterstock

Депутатите от Сената (горната камара) на парламента на Казахстан одобриха закон, предвиждащ ратифицирането на споразумение за международен комбиниран товарен транспорт между членовете на Организацията на тюркските държави (ОТД).

Споразумението, подписано в Самарканд през ноември 2022 г., е насочено към по-нататъшно развитие на транзитния и транспортен потенциал и търговско-икономическите отношения между страните от ОТД. По-рано министърът на транспорта на Казахстан Марат Карабаев отбеляза, че в края на 2023 г. обемът на товарните превози между Казахстан и държавите-членки на ОТД възлиза на около 40 милиона тона, което е с 15% повече от цифрата за 2022 г. Според него споразумението създава предпоставки за по-нататъшно увеличаване на обема на транзитните товарни превози през Казахстан, което ще има положително въздействие върху развитието на транспортния и транзитен потенциал на страната.“

Като част от споразумението ще бъде увеличен обемът на товарните превози, извършвани с железопътен, воден и автомобилен транспорт между страните от ОТД. Страните ще си сътрудничат и ще оказват взаимна помощ за насърчаване на комбинираните превози на товари. За целта се сформира комисия, състояща се от представители на заинтересовани държавни органи и организации.

След одобрение от Сената, законът ще бъде подписан от президента на Казахстан.

Организацията на тюркските държави е създадена по инициатива на Казахстан през 2009 г. Секретариатът на ОТД се намира в Истанбул. В момента организацията включва Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини