Отидете към основна версия

1 140 8

Секторът на безалкохолните напитки е създал 234 млн. лв. добавена стойност в българската икономика

  • безалкохолни напитки-
  • икономика-
  • добавена стойност-
  • депозитна система

Това представлява близо 43% от добавената стойност в производството на всички видове напитки

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Предприятията, произвеждащи безалкохолни напитки и бутилирани води, са създали добавена стойност от над 234 млн. лв. в икономиката на България през 2022 г. Това представлява близо 43% от добавената стойност в производството на всички видове напитки и над 1.2% от добавената стойност в цялата преработващата промишленост. Това показва изследване на Института за пазарна икономика за Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

За изминалата година предприятията в сектора за производство на безалкохолни напитки и бутилирани води са допринесли пряко и за публични приходи в размер на около 11 млн. лв. от корпоративен данък, както и над 42 млн. лв. осигурителни вноски и 8.8 млн. лв. данък върху доходите на наетите лица. В допълнение, продажбите на безалкохолни напитки в страната генерират допълнително близо 260 млн. лв. данък върху добавената стойност, платен от крайните потребители.

„Предприятията в нашата индустрия осигуряват пряко 4273 работни места, което представлява 41% от заетостта в производството на всички видове напитки и близо 1% от заетостта в преработващата промишленост. Ключов наш приоритет продължава да бъде устойчивостта, като основен фокус през изминалите 2 години е въвеждането на ефективна Депозитна система в страната“, каза Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Въздействието от дейността на предприятията в сектора за производство на безалкохолни напитки и бутилирани води може да се оцени като създадено съвкупно вътрешно търсене в националната икономика през 2022 г. в размер на 860 млн. лв. Изследването на Института за пазарна икономика показва още, че индустрията на безалкохолните напитки и бутилираните води използва в дейността си местни ресурси на обща стойност близо 528 млн. лв., от които 226 млн. лв. за суровини и материали от български производители, разнообразни външни услуги за 142 млн. лв., както и 46 млн. лв. за придобиване на дълготрайни материални активи. Към тях приспадат и 34 млн. лв. за стоки, както и 79 млн. лв. за заплати и други дейности. Непреките ефекти на генерирано допълнително търсене в икономиката на стопанската активност и вложените ресурси на доставчиците на суровини, материали и услуги, са оценени на 286 млн. лв.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини