Отидете към основна версия

1 228 21

Необичайните за Украйна жеги могат да сринат енергийната система на страната

  • украйна-
  • ток-
  • режим-
  • турбини-
  • жега

ластите в Киев се опитват да преговарят с Европейския съюз за премахване на ограниченията върху вноса на електроенергия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Енергийната система на Украйна може да се срине поради аномалиите във времето, които доведоха до невероятни жеги. Властите в Киев се опитват да преговарят с Европейския съюз за премахване на ограниченията върху вноса на електроенергия, съобщава вестник The Ню Йорк Таймс.

Както посочва изданието, 40-градусова жега се е установила в по-голямата част от Украйна, което е довело до значително увеличение на потреблението на енергия и претоварване на електрическата мрежа поради използването на климатици и охладителни агрегати. Отбелязва се, че властите в Киев, във връзка с настоящата ситуация, прилагат постоянни прекъсвания на тока в цялата страна, а също така преговарят с ръководството на Европейския съюз за премахване на ограниченията върху вноса на електроенергия, които са около 1,7 GW. Освен това Украйна изисква от западните страни да предоставят резервни части, останали в старите електроцентрали.

Масивните прекъсвания на електрозахранването „са предвестник какво да очакваме през зимата“, тъй като Украйна вероятно няма да има време да възстанови повредените електроцентрали преди настъпването на зимата.

Украински служители също предлагат идеята за инсталиране на стотици газови турбини в цялата страна за разширяване на енергийната система, но тази идея е твърде трудна за изпълнение. „Идеята е страхотна на хартия, но трудна за изпълнение“, цитира изданието Роман Вибрановски, съосновател на мозъчния тръст Ukraine Facility Platform. „Турбините не са готово решение.“

Както съобщи министърът на енергетиката Герман Галущенко, напоследък Украйна е загубила огромно количество енергия. На свой ред Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, уточни, че Каневската ВЕЦ, ДнепроВЕЦ и Змиевската ТЕЦ са повредени. Министерството на енергетиката съобщи за пълното унищожаване на Триполската ТЕЦ, най-голямото съоръжение за производство на енергия в Киевска област. Според външния министър Дмитрий Кулеба повече от половината от цялата енергийна система на Украйна е повредена. Гражданите редовно се призовават да пестят енергия.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини