Отидете към основна версия

2 679 21

Boeing спря тестовете на самолетите 777X

  • boeing 777 х-
  • самолет-
  • тестове

Причината е повреда на една от частите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Boeing Corp. спря тестовите полети на самолетите си от серия 777X поради повреда на една от частите, разположени между двигателя и конструкцията на самолета, на фона на опасения за безопасността на самолетите на компанията. Това съобщи телевизионният канал CNBC.

„Нашият екип заменя частта и изучава повредения компонент. Ще възобновим тестовите полети веднага щом сме готови“, се казва в изявление на компанията, получено от телевизионния канал. Според него Boeing вече е предупредил Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) и клиентите за неизправността и прекратяването на полетите на тестовия флот на четири самолета от серия 777X. В същото време не е ясно как инцидентът ще се отрази на планираната за 2025 г. сертификация на самолети от този тип, както и на доставките, които трябваше да започнат през 2020 г., но бяха отлагани няколко пъти, отбелязва телевизионният канал. Boeing казва, че 777X е „най-големият широкофюзелажен двумоторен самолет в света“ и ще побира между 395 и 426 пътници, в зависимост от модела.

Според телевизионния канал корпорацията преживява „криза на сигурността“ от януари 2024 г., когато Boeing 737 MAX 9, собственост на Alaska Airlines, направи аварийно кацане малко след излитане поради разхерметизация, губейки част от фюзелажа. След това FAA разпореди временно спиране на експлоатацията на самолети от този тип и извършване на проверки на тях. Те продължиха шест седмици и засегнаха Boeing и Spirit AeroSystems, които произвеждат фюзелажа на самолета. През март The New York Times съобщи, че Boeing не е преминал 33 от 89 проверки на FAA.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини