Отидете към основна версия

22 981 63

Проектът, който обръща посоката на руския газ на Изток, е почти готов

  • газопровод-
  • русия-
  • китай-
  • силата на сибир

"Силата на Сибир-2" свързва Русия и Китай

Проектът за газопровод от Русия до Китай през монголска територия "Силата на Сибир-2" е почти готов, като стартирането на изпълнението му ще бъде възможно след договаряне на ценови условия и обем на доставките. Така официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира информацията, че Монголия уж не е включила газопровода в националния си план за развитие до 2028 г.

„Проектът е във висока степен на готовност, започването на практическата реализация ще бъде възможно веднага след съгласуване с китайската страна на ценовите условия, обема на доставките и подписването на обвързващи документи“, каза тя на брифинг.

Според Захарова се водят съответните преговори между "Газпром" и и Китайската национална петролна корпорация. „Ако първоначално монголските партньори искаха да се ограничат само до ролята на транзитна страна, сега те обмислят възможността да използват част от евтиния тръбопроводен газ за развитие на собствената си икономика, индустрия и инфраструктура“, добави дипломатът.

Проект за изграждане на газопровода "Силата на Сибир-2" за Китай през Монголия с капацитет 50 млрд. куб.м. газ предполага, че източниците на суровина за него трябва да бъдат ресурсите на полуостров Ямал, района Надим-Пур-Таз на Ямало-Ненецкия автономен окръг.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 76 гласа.

Свързани новини