21 Август, 2024 22:39 22 934 63

Проектът, който обръща посоката на руския газ на Изток, е почти готов

  • газопровод-
  • русия-
  • китай-
  • силата на сибир

"Силата на Сибир-2" свързва Русия и Китай

Проектът за газопровод от Русия до Китай през монголска територия "Силата на Сибир-2" е почти готов, като стартирането на изпълнението му ще бъде възможно след договаряне на ценови условия и обем на доставките. Така официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира информацията, че Монголия уж не е включила газопровода в националния си план за развитие до 2028 г.

„Проектът е във висока степен на готовност, започването на практическата реализация ще бъде възможно веднага след съгласуване с китайската страна на ценовите условия, обема на доставките и подписването на обвързващи документи“, каза тя на брифинг.

Според Захарова се водят съответните преговори между "Газпром" и и Китайската национална петролна корпорация. „Ако първоначално монголските партньори искаха да се ограничат само до ролята на транзитна страна, сега те обмислят възможността да използват част от евтиния тръбопроводен газ за развитие на собствената си икономика, индустрия и инфраструктура“, добави дипломатът.

Проект за изграждане на газопровода "Силата на Сибир-2" за Китай през Монголия с капацитет 50 млрд. куб.м. газ предполага, че източниците на суровина за него трябва да бъдат ресурсите на полуостров Ямал, района Надим-Пур-Таз на Ямало-Ненецкия автономен окръг.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми трябваше Оше по рано да стане това

    85 41 Отговор
    И ЕС ще клетке с голоуупе

    Коментиран от #20, #41

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шмъркан

    102 23 Отговор
    В Италия почнали да подозират САШШ,че им мъти водата в инндустрията.Чудели се как в сашш газта струвала 7$ кв/ч а в Италия 40$ кв/ч.
  • 4 Буха хач

    101 24 Отговор
    Няма ли кой от посолствоТО да предложи на братята монголци малки скъпичък, но за сметкa на това демократичен, правоверен, богоугоден газ?
  • 5 Иво

    47 81 Отговор
    А проекта за завземането на Сибир от Китай готов ли е др. Захарава ха ха

    Коментиран от #10, #13, #36, #61

  • 6 По чужд ум

    85 25 Отговор
    Когато сам си отрежеш клона, не боляло от падането. Можете вече да зададете този въпрос на немски, те знаят отговора.
  • 7 НАБЛЮДАТЕЛ

    35 89 Отговор
    A ще стане ли до края на войната? Тукашните путинови памперси питам. Щото северен поток го строиха с германско оборудване от най висок клас и отне 4 години за пет пъти по малко разстояние. Между другото Русия продължава да си изплаща дълговете към Германия с газ. Злобее и плаща. След войната доста международни договори ще бъдат коригирани и редуцирани щото все пак не е хуманно една голяма държава с претенции че е най богата хората и да мрат от глад, нищо че сто години са посвикнали

    Коментиран от #60

  • 8 Ех копейки копейки

    35 82 Отговор
    Няма положена една тръба досега!Русия ще трябва да финансира целия проект,а той ще най- малко 15 милиарда $!!!!Ако започне утре строителството ще бъде завършено след 5-7 години!!!!!Това са думи на руснака и газов експерт Артьом Евтушенко!!Китай никога не може да замести Европа!!!Гейостратега от Кремъл се простреля в Борисовата глава и сега народа ще плаща за простотиите му

    Коментиран от #16, #19, #62

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Капитан Салам

    43 28 Отговор

    До коментар #5 от "Иво":

    Китай направо мислят да си вземат Аляска и Камала нямала нищо против.

    Коментиран от #49

  • 11 НЕ В КРАКА А В ГЛАВАТА

    43 7 Отговор

    До коментар #2 от "Васко":

    .....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 НАБЛЮДАТЕЛ

    36 50 Отговор

    До коментар #5 от "Иво":

    Китай няма да завземат Сибир. Гаранция. Те просто ще го изкупят и процеса върви вече поне 10 години. Бавно и сигурно, но нито крачка назад. Смесени бракове, китайски работници по фабриките, окупиране на търговията , строежи. Просто се чака на Путин да му поомекнат краката и процеса ще се ускори. Иначе ако питате др. Си войната трябва да продължи вечно или колкото се може по дълго. В областта на търговията путиновата глупост в Украйна за Китай си ДЖАКПОТ
  • 14 Симо

    48 32 Отговор
    Германската химична индустрия, фармация и автомобило производство, били в колапс и пред окончателен фалит заради високите цени на енергията, след налагане на санкциите на Русия. Е, сега имат възможността да преместят губещите си компаниии в Монголия и да продължат напред. А Европа ще натрие носа на руснаците, че може да се оправя а и без руския, омразен газ.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    34 27 Отговор

    До коментар #8 от "Ех копейки копейки":

    Всъщност има много по сериозна причина , Раша иска да държи собственоста на часта през Монголия , но Китай не дава да се издума за такова нещо , защото той самия смята да го направи !! И монголците са за с двете ръце за Китай ! Освен това Китай иска цена като на вътрешния пазар в Раша , което обесмисля всякакви планове на Раша за и без това неизпълнимия проект !! Балкански поток струваше 2 милиарда долара за няма и 300 км през абсолютно равен и лесен терен !! Този е дълъг почти 7 000 (СЕДЕМ ХИЛЯДИ ) км през възможно най-трудните терени на планетата !! НИКОГА няма да се строи , ако ще Захарова и всички в Кремъл да се кълнат в майките си , то не че не си лъжат за каквото се сетиш , хахахаха !!

    Коментиран от #58

  • 20 гост

    28 34 Отговор

    До коментар #1 от "Ми трябваше Оше по рано да стане това":

    Дори да приемем , че по някакво чудо този "поток" стане , макар че това ще е най-рано след 15 години , когато Газпром ще е отдавна фалирал , ДВАТА НАКУП със първия ще имат капацитет 30 + 50 = 80 млд куб !!!!! МАКСИМУМ , ако няма нови изненади , щото на първия вече се оказа ,че около 30 % от кладенците са сухи , но газпромаджии са ги писали редовни да си делнат бонусите !!! При покупки от Европа преди войната от 220 млд куб !!! Само Германия купуваше почти 80 млд куб !! Второ цената за Европа беше 350 - 400 долара , а Китай в момента купува на 150-160 и иска да купува на 80-90 за да подпише за втората тръба !! Трето , Китай ВЕЧЕ строи втора тръба от Туркменистан , със ДВОЙНО ПО-ГОЛЯМ капацитет от руските тръбички , дето още са само е мечтите на дребния мъж с токчетата и там ще си останат !!

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мдааа

    20 29 Отговор
    Ахахахаха.

    Путлер пак им обещава.

    Ще, ще, ще, а Русия само затъва надолу и надолу и край няма.

    Пречело им да завършат ПРОЕКТА, разийши, защото не били договорили цените на газа. :))
  • 23 Гошо

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Дмитрий Стешин":

    Говори си....не пречиш!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 оня с коня

    27 14 Отговор
    Тази информация за Руските планове къде ще си продават Газа вероятно има някакво значение за макар и част от руското население,но е абсолютно безполезна за Нас и изобщо за целия Запад.Остава Медията да се замисли защо ни занимава с Руските проблеми,планове,щения,неволи и т.н. след като Официално Русия ни е обявила за "Неприятелска държава",ние- нея СЪЩО.
  • 26 Гориил

    27 16 Отговор
    Нямате право на защита. Енергетиката е дългосрочно развиваща се и инертна индустрия, чието изграждане отнема десетилетия. Ако унищожите транзита на руски газ, ще се върнете в праисторическата епоха и ще станете по-слаби.Ще бъдете принудени да се откажете от руския газ и ще бъдете превърнати в бедна страна.Съпротивлявайте се.
  • 27 Ицето

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    А,ДА ВИ НАПРАВИ ВСИЧКИ НА ИЗПИТАТЕЛЕН ПОЛИГОН ?!

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ще го взривят

    6 6 Отговор
    споко. "Как? Ще видите!"
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Геро

    22 16 Отговор
    Русия ни е обявила за неприятелска страна след като нашите умни политици доставят руски оръжия на Украйна, лицензите са точно описани Как може да се продават. Първи по санкции, забрана влизане на руснаци, унищожаване на паметници, конфискация на имуществото и още много други неща.
    Пропагандата е в пълна степен за насаждане на омраза към християнството и славяните

    Коментиран от #32, #34, #43

  • 32 гост

    22 18 Отговор

    До коментар #31 от "Геро":

    Няма нищо християнско и славянско в монголоидните азиатски орки !!! И любимия ти Путлер оня ден го доказа като отиде да целува публично корана пред чеченския козар , а непублично кой знае какво му е целувал !! В Раша до 15 години мусулманите ще са мнозинство , те са единствените с положителен прираст и почти 100 % от новите емигранти !! В Москва е най-голямата джамия в Европа , дори в Мека е по-малка ! Разгледай някое клипче от Москва на мусулманските празници , такива улици с МИЛИОНИ биещи глава в земята няма да видиш и в Турция !!
  • 33 ИНЖ1

    15 11 Отговор
    ГАЗПРОМ, в най-добрите си години, продаваше в ЕС 250млрд.м3!!!
    Сега говорим за 1/5 от това количество(към Китай)??? Пълен провал му се вика на това!!!
  • 34 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #31 от "Геро":

    Между другото това ще е една от основните причини да спрат да ги пускат в Китай , щото там са с мноооого "особено" отношение към мусулмани !!
  • 35 100

    11 12 Отговор
    Обаче китайците искат да купуват руски газ на цени като за вътрешния пазар в Рашистан....та някакви на рашките няма да им е добре да продават на Китай.

    Коментиран от #38

  • 36 Иво Сибиряков

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Иво":

    Братчет , идвай в Сибир ! Тука ориза е много вкусен ! Имя място за немци , японци , китайци , англичани , китайци , французи. Прекрасна земя !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 99 И аз искам

    10 13 Отговор

    До коментар #35 от "100":

    Искам бензин на руски цени ,ама сме ейропейци ... мъка ...

    Коментиран от #39

  • 39 гост

    17 14 Отговор

    До коментар #38 от "99 И аз искам":

    А искаш ли руски заплати , щото те вървят комплект с руския бензин , отворко ??? Особено в Европа ще си богаташ , с цели 180 евро на месец и това по официалния курс , дето е забранен за "прости" крепостни , а по неофициалния са под 100 !! Или що не вземеш направо да хванеш поезда , ще имаш руски бензин на корем , ама с какво ще си го купиш в Раша вече не знам , щото заплатата и там няма да ти стига дори за хляб !!

    Коментиран от #59

  • 40 Леонид Брежнев

    13 9 Отговор
    Газопровода ще стане факт когато газпром кандиса на цена 60 краварски долара за 1000куб. м. газ това е цената на китай на която е склонен да построи газопровода ! За сравнение в момента газпром продава в Е.С. на цена 260ЕУРО около 300 КРАВАРСКИ ДОЛАРА 1000куб. м. газ ТАКА ЧЕ РУСОФИЛЧЕТАТА ДА СИ СМЕТНАТ МОЖЕ ЛИ КИТАЙ ДА ЗАМЕСТИ ЕВРОПЕЙСКИЯ КУПУВАЧ С ТАЗИ ЦЕНА!
  • 41 ЕС скоро е на водород

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ми трябваше Оше по рано да стане това":

    за китай газ има,ама те не го искат всичкия.искат само малце и без пари-70 процента дискаунт.отделно китайските банки отказват плащане на руските,т.е.пак бартер.не стаа иначе.руснаците го закъцаха здраво,а?коуфти,мноо коуфти.
  • 42 Бибиян

    4 4 Отговор
    Проджекта е спрен,шо на оризите им не требе газ! Тръбата са я извили пиенците на към Путйо газовия хъб за по удобно присъединяване.
  • 43 2254

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "Геро":

    Омразата не е към християни и славяни, а към "пазителят на православието" - Путлер, който целуна корана пред Кадиров!
  • 44 Абе писателите

    9 1 Отговор
    На статити ,защо не лажете ,че китайците ги изнудват за цената искат да е като в Русия.
  • 45 Колкото по на изток

    8 3 Отговор
    толкова по без пари им го вземат.
  • 46 На тая статия

    11 1 Отговор
    се радват простите хорица, които си нямат представа за какво иде реч, но то всъщност всички пропаганди са насочени точно за тази прослойка хора, невежи неграмотни и наивни !
  • 47 АУУУУУ

    8 3 Отговор
    ПРОЕКТ ЗА КОЙТО КИТАЙ НЕ ДАВА НИТО ЦЕНТ И ТЕ Е СЪГЛАСЕН ДА СЕ ОБВЪРЗВА С ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ......... ПЛЮС ЧЕ В МОМЕНТА Е ИЗВИЛ РЪЦЕТЕ НА РУСИЯ И ПОЛУЧАВА ГАЗТА С 23% ПО-НИСКА ЦЕНА...... БЛАГОДАРЕНИЕ НА САНКЦИИТЕ И ТОВА ЧЕ ЕВРОПА НЕ КУПУВА ГАЗ.....ГАЗПРОМ ВЕЧЕ Е КОМПАНИЯ НА ЗАГУБА И ПОЛУЧАВА ФИНАНСИРАНИЯ ОТ БЮДЖЕТА...... ПО ПОСЛЕДНИ ИЗЧИСЛЕНИЯ....ЗА ТОЗИ ПРОЕКТ СА НУЖНИ 100-120 МИЛЯРДА ДОЛАРА.......РУСИЯ ГИ НЯМА , КИТАЙ НЕ ГИ ДАВА..........ТАКА ЧЕ ВТОРА ТРЪБА НЯМА ДА ИМА 🚾🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 48 Дидо

    7 2 Отговор
    Тук ключовата дума не е "почти".Ключовата дума е Китай,който не е и чувал за такъв проект.
  • 49 Дидо

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Капитан Салам":

    Те Тайван не могат,ти за Аляска пишеш!Май някой ти е взел онова нещо,с което се мисли.
  • 50 филип

    10 3 Отговор
    Путинова Русия загуби най-големият купувач на газ, ЕС. Сега ще продава газ, в многократно по-малки количества, на многократно по-ниски цени, на Китай. Китайците няма да пропуснат възможността да подпишат изгоден, само за Китай, договор. А, за Сибир....след няколко месеца, до година може Сибир официално да е китайска територия. Никога не съм предполагал, че един диктатор през 21 век може да съсипе Русия за няколко години: да унищожи стотици хиляди руснаци /като пушечно месо/, да загуби платежоспособен пазар и съсипе икономиката на Русия, да унищожи славата на руската армия, да превърне руснаците в нежелани лица по целия свят...и т.н. Но, нашите путинофили ще са последните, след разпада на РФ, които ще си признаят, с половин уста, че може би....
  • 51 ммда

    3 0 Отговор
    Най-после си намериха роднините от Монголия. Там е бизнеса.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Само че

    5 1 Отговор
    Китай не желаят този проект, Захарова е пропуснала да го спомене.
  • 56 Ха ха ха

    5 1 Отговор
    Китайските банки спряха плащания от и към Русия, Захарова ще им продава газ.
  • 57 Гражданин

    4 1 Отговор
    Проекта е стопиран от Китай, нямат интерес! Писано е подробно преди няколко дни.
  • 58 Ама

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    не е 7000, а е 4500. Става въпрос за Китай, не за Индонезия
  • 59 Чук и сръб

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Много си активен днес - браво!
    Явно са вдигнали надницата от посолството.
    Пък и с много цифри боравиш, да не си двоен агент?
    От къде знаеш толкова неща за Русия,и Газпром в частност?
    Абе Деляне , ти ли си бе душичко?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ха така

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иво":

    Китайците като си взечат Монголия ще вземат и газопровода.
  • 62 Бсп

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ех копейки копейки":

    Ти си смешен с глупостите си
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.