Отидете към основна версия

769 3

Commerzbank може да бъде погълната от UniCredit

  • commerzbank-
  • unicredit-
  • поглъщане-
  • заплаха-
  • бизнес-
  • германия

Това ще е голяма заплаха за германския бизнес и може да усложни кредитирането на малки и средни предприятия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ръководството на германската банка Commerzbank предупреди германските власти, че евентуалното ѝ придобиване от италианската финансова група UniCredit би представлявало заплаха за бизнеса в страната, съобщи вестник Financial Times (FT), позовавайки се на анонимни източници.

Според тяхната информация, придобиването на една от най-големите банки в Германия от групата UniCredit може да усложни кредитирането на малкия и среден бизнес в страната, тъй като след вероятно поглъщане решенията за кредитиране и риск управлението ще се извършва от италианска страна. Това би застрашило продължаващото сътрудничество с повече от 25 000 германски компании, много от които използват услугите на Commerzbank от десетилетия. Източниците на изданието отбелязват, че висшето ръководство на банката е споделило подобни опасения с представители на германското ръководство.

Commerzbank е един от най-големите кредитори на предприятията в Германия. На нея се падат и около 30% от експортното финансиране на държавата. В същото време акциите на банката са поскъпнали с 24%, откакто UniCredit обяви закупуването на акциите ѝ на 11 септември. Според изданието опасенията на ръководството на Commerzbank се обясняват с факта, че по време на финансови затруднения UniCredit се придържа към подхода „Италия на първо място“. и не може да действа в интерес на германските си клиенти, като нанася вреда на германската икономика.

На 20 септември Германската финансова агенция съобщи, че германското правителство вече не планира да продава държавни дялове в Commerzbank. Отбелязва се, че това решение е взето от междуведомствения координационен комитет. Те обясниха, че стратегията за развитие на финансовата организация е насочена към осигуряване на нейната независимост, а държавата възнамерява да съпътства този процес, като запази своя дял в собствеността на банката.

Германското правителство стана собственик на част от акциите на Commerzbank в резултат на финансовата криза от 2008-2009 г., когато отпусна повече от 18 милиарда евро за стабилизиране на бизнеса. На 4 септември властите обявиха намерението си постепенно да продадат акциите на банката. На 11 септември Финансовата агенция съобщи, че германското правителство е продало дял от 4,49% в Commerzbank на италианската група Unicredit, която сега притежава 9%. В резултат на сделката делът на държавното участие в банката намалява от 16,49% на 12%.

Както отбелязва агенцията DPA, германските власти не са очаквали, че италианците ще придобият дялове от института толкова бързо и в такива количества. Освен това на 12 септември ръководителят на Unicredit Андреа Орсел каза, че банковата група обмисля възможността за пълно поглъщане на Commerzbank. DPA свързва решението на германското правителство да не продава повече акции с действията на Unicredit.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини