Отидете към основна версия

4 107 25

Израел може да се върне в 1973 година

  • израел-
  • икономика-
  • криза

Това е най-скъпата война в историята на страната

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Израел води най-скъпата война в своята история. Само през текущата година близо 64 000 израелски компании са преустановили дейност. Става дума предимно за малки фирми, сочат данните на анализ изготвен от консултантската компания Coface BDi.

Също така повечето нови IT фирми от страната предпочитат да се регистрират в чужбина. Технологичният сектор носи 20% от БВП на Израел. Голяма част от компаниите в тази сфера обмислят възможността да се преместят в други държави.

Туризмът, който също е основно перо в ВП на страната, е загубил от началото на военните действия 5 млрд. USD. Запълняемостта на хотелите е под 50%. За сравнение, преди началото на войната тя е била около 80%.

Земеделието и строителството също претърпяват големи загуби поради дефицит на кадри. Преди повечето места са били заети от палестинци, но сега те липсват.

Прогнозите на МВФ за Израел преди началото на войната бяха за повишаване на БВП с около 3.4% за текущата година. Сега обаче този процент пада на 1-1.9%. А за 2025 г. прогнозите са още по-лоши.

Дори войната да приключи днес, то икономическите щети за Израел са толкова големи, че ще ѝ трябва много дълго време, за да се възстанови.

Анализатори припомнят, че подобна икономическа криза Израел е преживял през 1973 г. Тогава страната дълго време беше в стагнация, тъй като трябваше да заделя от бюджета си огромни суми за отбрана.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.

Свързани новини