Отидете към основна версия

2 067 9

Напрежението между Алжир и Франция нараства

  • алжир-
  • франция-
  • пшеница-
  • търг-
  • рестрикции

Алжир изключи френски компании от търга за внос на пшеница

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Алжир изключи френски компании от търг за внос на пшеница и изиска участващите фирми да не предлагат зърно с френски произход. Тази стъпка на властите на северноафриканската страна, както съобщава аг. Reuters, е следствие от напрежението в отношенията между Алжир и Франция.

Според Reuters във вторник френските фирми не са получили покана за участие в редовен търг, проведен от Алжирската междупрофесионална агенция за зърно. Освен това компаниите, допуснати до търга, бяха посъветвани да не предлагат френска пшеница.

Алжир е един от най-големите купувачи на пшеница в света. В продължение на много години Франция е ключов доставчик за северноафриканската република.

Вече няколко месеца има напрежение в отношенията между Алжир и Франция. На 30 юли алжирските власти решиха незабавно да отзоват своя посланик във Франция поради факта, че официален Париж призна плана на Мароко за предоставяне на автономия на Западна Сахара като единствена основа за разрешаване на конфликта. Алжир подкрепя правото на сахарския народ на самоопределение и независимост в продължение на много години.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.

Свързани новини