Отидете към основна версия

457 3

Политизирането на газовия сектор е вредно за потребителите

  • турция-
  • газ-
  • политизиране-
  • пазар

Байрактар: Сега има атаки върху газовата инфраструктура

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В дългосрочен план природният газ има значителни възможности в глобалната енергетика, но сега се превърна в обект на силна политизация от няколко страни. Това заяви ръководителят на турското министерство на енергетиката Алпарслан Байрактар по време на дискусия на Международния газов форум в Санкт Петербург (SPGF), който се провежда от 8 до 11 октомври.

„Газът има големи перспективи от гледна точка на целите за намаляване на въглеродния отпечатък, устойчиво развитие и по-активното му използване в индустрията. Следователно в бъдеще ще са необходими все повече и повече доставки на газ на пазара, но, за съжаление, не всичко е толкова розово по този въпрос. Да, газът винаги е имал политическа основа, той е бил политически фактор. Но сега има атаки върху газовата инфраструктура, става някакво безумие. А представете си как се чувства потребителят в тази ситуация“, каза министърът.

Байрактар подчерта, че особено „в Европа страните са податливи на подобни политизирани настроения“. по въпросите на синьото гориво. "Искат ли националните компании да инвестират повече в производството? Искат ли да пуснат повече газ на пазара? Все пак говорим за изграждане на изкуствени бариери. А това ще доведе до все по-трудни за вземане инвестиционни решения. Всички тези въпроси трябва да бъдат взети под внимание. И за съжаление политизирането на газовия сектор само расте“, каза министърът.

„Трябва да преценим разумно бъдещето на природния газ. Не само сигурността на доставките е компрометирана, но и конкурентоспособността е несигурна. Освен това трябва да разберем какви сигнали даваме ние, като доставчици, на индустриалния сектор. Дали това е сигурност или несигурност, увереност или липса на такава?“ - добави Bayraktar.

SPIGF датира от 2011 г. Последният форум се проведе 31 октомври – 3 ноември 2023 г. Той привлече рекорден брой посетители - 20 хиляди души от 53 държави. Изложбената площ беше 48 хиляди квадратни метра. м, в него участваха 600 изложители.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини