11 Октомври, 2024 15:11 390 3

Политизирането на газовия сектор е вредно за потребителите

  • турция-
  • газ-
  • политизиране-
  • пазар

Байрактар: Сега има атаки върху газовата инфраструктура

Политизирането на газовия сектор е вредно за потребителите  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В дългосрочен план природният газ има значителни възможности в глобалната енергетика, но сега се превърна в обект на силна политизация от няколко страни. Това заяви ръководителят на турското министерство на енергетиката Алпарслан Байрактар по време на дискусия на Международния газов форум в Санкт Петербург (SPGF), който се провежда от 8 до 11 октомври.

„Газът има големи перспективи от гледна точка на целите за намаляване на въглеродния отпечатък, устойчиво развитие и по-активното му използване в индустрията. Следователно в бъдеще ще са необходими все повече и повече доставки на газ на пазара, но, за съжаление, не всичко е толкова розово по този въпрос. Да, газът винаги е имал политическа основа, той е бил политически фактор. Но сега има атаки върху газовата инфраструктура, става някакво безумие. А представете си как се чувства потребителят в тази ситуация“, каза министърът.

Байрактар подчерта, че особено „в Европа страните са податливи на подобни политизирани настроения“. по въпросите на синьото гориво. "Искат ли националните компании да инвестират повече в производството? Искат ли да пуснат повече газ на пазара? Все пак говорим за изграждане на изкуствени бариери. А това ще доведе до все по-трудни за вземане инвестиционни решения. Всички тези въпроси трябва да бъдат взети под внимание. И за съжаление политизирането на газовия сектор само расте“, каза министърът.

„Трябва да преценим разумно бъдещето на природния газ. Не само сигурността на доставките е компрометирана, но и конкурентоспособността е несигурна. Освен това трябва да разберем какви сигнали даваме ние, като доставчици, на индустриалния сектор. Дали това е сигурност или несигурност, увереност или липса на такава?“ - добави Bayraktar.

SPIGF датира от 2011 г. Последният форум се проведе 31 октомври – 3 ноември 2023 г. Той привлече рекорден брой посетители - 20 хиляди души от 53 държави. Изложбената площ беше 48 хиляди квадратни метра. м, в него участваха 600 изложители.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе , да ! 😟

    3 0 Отговор
    Натовците ни в София спряха директния внос от Русия , а ни заробиха да сме енергийно зависими от Турция с договора с държавната им газова мрежа "Боташ" . И да плащаме по милион , на ден , за нещо което не ползваме . Не искам да слушам за Турция и за газ .
  • 2 Гориил

    6 0 Отговор
    Не се поддавайте на натиска на Вашингтон и не погребвайте кокошката, която снася златните яйца.
  • 3 име

    3 0 Отговор
    Не само газовите доставки, а всеки отрасъл на енергетиката. Показателно за вредното влияние на политизирането е истерията през 2021-22г. След като определени кръгове в ЕССР нададоха вой, много страни и доставчици се отказаха от дългосрочните договори и преминаха на борсово определяни цени. 2019 Газпром има около 50% дял на доставките в ЕССР. Идва 2020 пЛандемията, потреблението и цената падат, Газпром не мрънкат че печелят по-малко и делът им спада до 45%. Идва 2021, потреблението започва да расте, от там и цената благодарение на борсовата спекула. Copoсоидите в ЕССР надават вой как Путин ги шантажира. Въпреки че газоразпределителните дружества по държави заявяват че недостиг няма, Газпром си доставя договорените количества и дори допълнителни. Странно защо няма обвинения към САЩ че не доставят достатътчно газ за да падне цената, при положение че делът на американския втечнен газ към тогава е 35%. А и в Азия никой не писка че не им доставят достатъчно газ и затова е скъпа цената на борсата. 2022 започва денацификацията на Украйна, придружена от див козяшки вой "Чао Газпром" и цената скача още повече в небесата. На асанчо и кокорчо хората (кухи търговски фирми без актививи) набутват в Чирен скъп газ, вероятно пак руски, залагайки ме цената ще се вдига още повече. Най-проста проба спекула. И тази година се наложи асанчо за "компенсира" със 320 милионапнаши пари, щото газта им е непродаваема.

    За ТЕЦовете и АЕЦите да говорим ли? Помните ли как евроатлантици