Отидете към основна версия

1 592 12

Още един икономически удар за украинците

  • украйна-
  • ддс-
  • промяна

Отново може да бъде подложен на дискусия въпросът за увеличаване на ДДС

Снимка: Shutterstock

Въпросът за евентуално увеличение на данъка върху добавената стойност (ДДС) в Украйна не е приключен. "Към него ще трябва да се върнем, ако по време на разглеждането на държавния бюджет за 2025 г. във Върховната рада „разходите се увеличат критично“, съобщи ръководителят на данъчната комисия на украинския парламент Даниил Гетманцев.

"Бих искал да цитирам министъра на финансите, който отбеляза, че ако между първо и второ четене на държавния бюджет за 2025 г. разходите се увеличат критично, тогава ще трябва да се върнем към въпроса за вдигане на ДДС. И това е в рамките на споразумението с МВФ“, каза Гетманцев в интервю за украинското издание „Икономическа истина“.

Той припомни, че наскоро приетият от Радата закон за значително увеличение на данъците, което медиите дори нарекоха историческо, трябва да донесе на бюджета 21 милиарда гривни през 2024 г. (509 млн. USD по курса на Националната банка на Украйна). Първоначално авторите на законопроекта очакваха, че той ще позволи да бъдат събрани допълнителни 58 милиарда гривни (1,4 млрд. USD) в бюджета, но промените, включени в окончателния текст - отказът да се увеличат военните такси за военнослужещите, намалиха тези очаквания .

В същото време, според Гетманцев, през 2025 г. ще бъдат събрани допълнителни 140 милиарда гривни (3,4 млрд. USD).

"В основата си това решение е правилно. Ако няма пари за армията, откъде да ги вземем? Те трябва да бъдат взети от хората“, каза депутатът, настоявайки, че Украйна няма алтернатива на повишаването на данъците.

Миналата седмица Върховната Рада прие закон за увеличаване на данъците в Украйна. Той увеличава военния данък от 1,5% на 5% за всички категории население, с изключение на военнослужещите, а също така въвежда този данък за индивидуалните предприемачи (аналогично на индивидуалните предприемачи). Също така ставката на данъка върху доходите за банките е действително определена със задна дата на 50%, а ставката за небанкови финансови институции (с изключение на застрахователите) е 25%. Законът предизвика много критики поради значителното увеличение на данъчната тежест върху обикновените граждани и индивидуалните предприемачи, които формират основата на малкия бизнес в страната.

Украинските власти многократно са признавали, че увеличението на данъците и акцизите е неизбежно. Страната може самостоятелно да покрива само позициите на военния бюджет, а всичко останало се финансира с помощта на съюзниците. Проектобюджетът за 2025 г., който правителството подготви, включва дефицит от 1,6 трилиона гривни (38,68 милиарда долара), а курсът на националната валута се планира да бъде понижен до 45 гривни за долар. Както отбелязва агенция РБК-Украйна въз основа на анализ на документа, държавният дълг на страната към края на 2025 г. ще възлиза на 101,8% от БВП, като се планира да бъдат привлечени външни заеми на стойност 34,8 млрд. USD. В същото време западните съюзници упорито препоръчват на Киев да търси повече източници, за да увеличи способността си да се самофинансира.

В началото на септември председателят на Националната банка на Украйна Андрей Пишни съобщи след резултатите от следващата мониторингова мисия на МВФ, че експертите на фонда са обърнали значително внимание на източниците на бюджетно финансиране в 2025 г. и подчерта, че Украйна „трябва да извърши упорита работа за натрупване на вътрешни ресурси“, по-специално беше обсъдено възможно увеличение на ДДС с 2 процентни пункта.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.

Свързани новини