Тема: Украйна

15 Октомври, 2024 15:21 1 399 12

Още един икономически удар за украинците

  • украйна-
  • ддс-
  • промяна

Отново може да бъде подложен на дискусия въпросът за увеличаване на ДДС

Още един икономически удар за украинците - 1
Снимка: Shutterstock

Въпросът за евентуално увеличение на данъка върху добавената стойност (ДДС) в Украйна не е приключен. "Към него ще трябва да се върнем, ако по време на разглеждането на държавния бюджет за 2025 г. във Върховната рада „разходите се увеличат критично“, съобщи ръководителят на данъчната комисия на украинския парламент Даниил Гетманцев.

"Бих искал да цитирам министъра на финансите, който отбеляза, че ако между първо и второ четене на държавния бюджет за 2025 г. разходите се увеличат критично, тогава ще трябва да се върнем към въпроса за вдигане на ДДС. И това е в рамките на споразумението с МВФ“, каза Гетманцев в интервю за украинското издание „Икономическа истина“.

Той припомни, че наскоро приетият от Радата закон за значително увеличение на данъците, което медиите дори нарекоха историческо, трябва да донесе на бюджета 21 милиарда гривни през 2024 г. (509 млн. USD по курса на Националната банка на Украйна). Първоначално авторите на законопроекта очакваха, че той ще позволи да бъдат събрани допълнителни 58 милиарда гривни (1,4 млрд. USD) в бюджета, но промените, включени в окончателния текст - отказът да се увеличат военните такси за военнослужещите, намалиха тези очаквания .

В същото време, според Гетманцев, през 2025 г. ще бъдат събрани допълнителни 140 милиарда гривни (3,4 млрд. USD).

"В основата си това решение е правилно. Ако няма пари за армията, откъде да ги вземем? Те трябва да бъдат взети от хората“, каза депутатът, настоявайки, че Украйна няма алтернатива на повишаването на данъците.

Миналата седмица Върховната Рада прие закон за увеличаване на данъците в Украйна. Той увеличава военния данък от 1,5% на 5% за всички категории население, с изключение на военнослужещите, а също така въвежда този данък за индивидуалните предприемачи (аналогично на индивидуалните предприемачи). Също така ставката на данъка върху доходите за банките е действително определена със задна дата на 50%, а ставката за небанкови финансови институции (с изключение на застрахователите) е 25%. Законът предизвика много критики поради значителното увеличение на данъчната тежест върху обикновените граждани и индивидуалните предприемачи, които формират основата на малкия бизнес в страната.

Украинските власти многократно са признавали, че увеличението на данъците и акцизите е неизбежно. Страната може самостоятелно да покрива само позициите на военния бюджет, а всичко останало се финансира с помощта на съюзниците. Проектобюджетът за 2025 г., който правителството подготви, включва дефицит от 1,6 трилиона гривни (38,68 милиарда долара), а курсът на националната валута се планира да бъде понижен до 45 гривни за долар. Както отбелязва агенция РБК-Украйна въз основа на анализ на документа, държавният дълг на страната към края на 2025 г. ще възлиза на 101,8% от БВП, като се планира да бъдат привлечени външни заеми на стойност 34,8 млрд. USD. В същото време западните съюзници упорито препоръчват на Киев да търси повече източници, за да увеличи способността си да се самофинансира.

В началото на септември председателят на Националната банка на Украйна Андрей Пишни съобщи след резултатите от следващата мониторингова мисия на МВФ, че експертите на фонда са обърнали значително внимание на източниците на бюджетно финансиране в 2025 г. и подчерта, че Украйна „трябва да извърши упорита работа за натрупване на вътрешни ресурси“, по-специално беше обсъдено възможно увеличение на ДДС с 2 процентни пункта.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормален

    23 1 Отговор
    Какви хубави новини !
  • 2 честен ционист

    18 1 Отговор
    Да си в голямото европейско семейство е скъпо удоволствие. А навремето се кълняха укропчики: Дружба да братство дороже всякого богатства. Все за одного, а один за всех, тогда и в деле будет успех. Где дружбой дорожат, там враги дрожат.
  • 3 Истина

    20 1 Отговор
    За укрите шамарите следват един след друг, защото Украина е Русия ! !
  • 4 гробар

    3 7 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, накацан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойна течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А тези данъци през

    15 1 Отговор
    2025 година в кой бюджет ще влизат.
    Нищо лично просто питам.
  • 7 Гориил

    13 0 Отговор
    Вие продължавате да плащате четиридесет процента от бюджетните разходи на Киев с астрономически субсидии. В същото време си затваряйте очите за вакханалията на корупцията и безсрамните кражби.
  • 8 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    13 1 Отговор
    Разсмя ме изречението" Украйна може да покрива самостоятелно само разходите по военния си бюджет!!!"???...!!! Откъде го измислихте този свеж виц?? МНОГО СЕ СМЯХ...
  • 9 Аве

    5 1 Отговор
    Няма по-голям удар за yкpoпите от малкия зелен пипон!
  • 10 Лост

    0 0 Отговор
    Много дълга статия,а никъде не пише колко е сега.Между другото нищо чудно и в България да го вдигнат.А е написано,че вдигат и данъка на доходите на банките.
  • 11 Тома

    1 0 Отговор
    А на нас украинците по черноморието ще ни вземат к.ми янко данък понеже българите ни хранят и поят
  • 12 Гориил

    0 0 Отговор
    Беше трудно да разбера прибързаната ви реакция през 2022 г. на обичайното установяване на ред и дисциплина в Украйна. Нито една световна сила няма да допусне бунт на своя кораб или той да представлява смъртна заплаха за националната й сигурност. Колко пъти сме виждали такава решителност в ограничаването на антиамериканските движения в Куба, Гватемала, Никарагуа, Гранада, Фолклендските острови и Хаити.