Отидете към основна версия

955 23

Шефът на НАСА идва в България

  • наса-
  • бил нелсън-
  • българия-
  • румъния-
  • посещение

Бил Нелсън ще посети и Румъния

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Продължавайки усилията си за задълбочаване на международното сътрудничество и насърчаване на мирното използване на Космоса, директорът на НАСА Бил Нелсън ще посети Румъния и България. Визитата му започва в четвъртък, 17 октомври. И двете страни са подписали Споразумението „Артемида“, дефиниращо основни принципи за мирно изследване на Kосмоса.

Нелсън ще се срещне с висши официални лица от двете страни - президентът Румен Радев и премиера на Румъния Марчел Чолаку, уточняват от посолството на САЩ у нас.

В България Нелсън ще се срещне с д-р Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа, и ще посети единствения производител на сателити в страната, който произвежда продукция за различни компании в световен мащаб.

В Румъния Нелсън ще разговаря с Богдан-Груя Иван, министър на научните изследвания, иновациите и цифровизацията, и Даниел Крунчану, генерален директор на Румънската космическа агенция (ROSA). Той също така ще посети румънски научни и технологични институции, за да се запознае с научните съоръжения на страната.

По време на пътуванията си до двете страни Нелсън ще обсъди значението на международните партньорства и сътрудничество в Kосмоса, включително трансатлантическите отношения с НАСА. Нелсън също ще се срещне със студенти, за да подчертае ползите от образованието по наука, технологии, инженерство и математика и ролята на младите хора като представители на поколението „Артемида“. (НАСА използва това определение, за да обрисува следващото поколение изследователи на Космоса)

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини