Отидете към основна версия

1 635 13

Японци не се отказват от "Ел Би Булгарикум“. Правят съвместна топ научноизследователска лаборатория в България

  • lb bulgaricum-
  • япония-
  • meiji-
  • ел би булгарикум-
  • мейджи-
  • кисело мляко-
  • бизнес-
  • иновации-
  • българия

В Япония от десетилетия се произвежда кисело мляко с българска закваска

Снимка: Министерство на икономиката

В значителна стъпка за млечната промишленост, България и Япония се обединиха, за да създадат пионерска изследователска лаборатория. Това сътрудничество беше формализирано на церемония, на която присъстваха д-р Петко Николов, министър на икономиката и промишлеността на България, и Хисаши Мичигами, японски посланик в България.

Стремеж към иновации

Новосъздадената лаборатория, съвместно дружество между българската LB Bulgaricum и японската Meiji, си поставя за цел да изследва ползите за здравето от българското кисело мляко. Тази инициатива има за цел не само да навлезе по-дълбоко в хранителните аспекти на българската закваска, но и да разкрие нови научни открития, които подчертават здравословните предимства на този обичан млечен продукт.

Десетилетие на стратегическо партньорство

Основата на това партньорство е затвърдена чрез 10-годишно споразумение, подписано от Живко Живков, ръководител на "Ел Би Булгарикум", и Шигеру Танигучи от "Мейджи". Това споразумение бележи началото на стратегически съюз, фокусиран върху изследването на млечнокисели бактерии, като лабораторията в София е на път да се превърне в център на научни открития.

Изследване на националните съкровища

Основно в техните изследвания ще бъде изследването на Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius, местни за България бактерии, считани за национално богатство. Модерното съоръжение в София е оборудвано с най-новите технологии, за да улесни революционните изследвания на ползите за здравето от българското кисело мляко.

Крайъгълен камък в българо-японските отношения

Д-р Петко Николов подчерта значението на това начинание за българо-японските отношения, като изрази оптимизъм за иновативните здравни решения, които то ще донесе. Това мнение повтори и Живко Живков, който подчерта световната мисия за популяризиране на българското кисело мляко. Шигеру Танигучи потвърди, че най-добрите японски изследователи ще допринесат за това обещаващо начинание.

Повече от половин век партньорство

Това споразумение е доказателство за дълготрайното партньорство между "Ел Би Булгарикум" и "Мейджи", благодарение на което българското квасено кисело мляко процъфтява в Япония от десетилетия.

На церемонията, отбелязваща този знаменателен повод, присъства и заместник-министърът на икономиката и промишлеността д-р Дейвид Сукалински, заедно с други високопоставени гости и корпоративни представители. Това сътрудничество между България и Япония предвещава нова ера на иновации в млечната промишленост, обещавайки вълнуващи разработки за ползите за здравето от киселото мляко в глобален мащаб.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.

Свързани новини