В значителна стъпка за млечната промишленост, България и Япония се обединиха, за да създадат пионерска изследователска лаборатория. Това сътрудничество беше формализирано на церемония, на която присъстваха д-р Петко Николов, министър на икономиката и промишлеността на България, и Хисаши Мичигами, японски посланик в България.
Стремеж към иновации
Новосъздадената лаборатория, съвместно дружество между българската LB Bulgaricum и японската Meiji, си поставя за цел да изследва ползите за здравето от българското кисело мляко. Тази инициатива има за цел не само да навлезе по-дълбоко в хранителните аспекти на българската закваска, но и да разкрие нови научни открития, които подчертават здравословните предимства на този обичан млечен продукт.
Десетилетие на стратегическо партньорство
Основата на това партньорство е затвърдена чрез 10-годишно споразумение, подписано от Живко Живков, ръководител на "Ел Би Булгарикум", и Шигеру Танигучи от "Мейджи". Това споразумение бележи началото на стратегически съюз, фокусиран върху изследването на млечнокисели бактерии, като лабораторията в София е на път да се превърне в център на научни открития.
Изследване на националните съкровища
Основно в техните изследвания ще бъде изследването на Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius, местни за България бактерии, считани за национално богатство. Модерното съоръжение в София е оборудвано с най-новите технологии, за да улесни революционните изследвания на ползите за здравето от българското кисело мляко.
Крайъгълен камък в българо-японските отношения
Д-р Петко Николов подчерта значението на това начинание за българо-японските отношения, като изрази оптимизъм за иновативните здравни решения, които то ще донесе. Това мнение повтори и Живко Живков, който подчерта световната мисия за популяризиране на българското кисело мляко. Шигеру Танигучи потвърди, че най-добрите японски изследователи ще допринесат за това обещаващо начинание.
Повече от половин век партньорство
Това споразумение е доказателство за дълготрайното партньорство между "Ел Би Булгарикум" и "Мейджи", благодарение на което българското квасено кисело мляко процъфтява в Япония от десетилетия.
На церемонията, отбелязваща този знаменателен повод, присъства и заместник-министърът на икономиката и промишлеността д-р Дейвид Сукалински, заедно с други високопоставени гости и корпоративни представители. Това сътрудничество между България и Япония предвещава нова ера на иновации в млечната промишленост, обещавайки вълнуващи разработки за ползите за здравето от киселото мляко в глобален мащаб.