Отидете към основна версия

710 2

Кредиторите на оператора на "Северен поток 2" обсъждат преструктурирането на дълга на компанията

  • nord stream 2 ag-
  • цуг-
  • швейцария

Срещата ще бъде в Цуг и на нея ще бъде дискутирано отлагане на несъстоятелността на компанията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 19 октомври кредитори на Nord Stream 2 AG - оператор на газопровода Nord Stream 2, ще обсъдят преструктурирането на дълга на компанията. Това се казва в изявление на компанията на уебсайта на официалния швейцарски търговски бюлетин.

Срещата ще бъде в Цуг, Швейцария и на нея ще бъде дискутирано отлагане на несъстоятелността на компанията.

Операторът на "Северен поток-2" ще трябва да представи подходящо компромисно споразумение на кредиторите.

През юни процедурата по несъстоятелност на Nord Stream 2 AG беше удължена до януари 2025 г. Transliq AG остава временен административен мениджър.

В доклада на "Газпром" се посочва, че максималният период за окончателния мораториум на Nord Stream 2 AG е 24 месеца. Представен е на 10 януари 2023 г. Преди това имаше временен мораториум върху фалита, който беше удължаван няколко пъти.

Инвеститори на Nord Stream 2 AG са европейските OMV, Wintershall Dea, Shell, Uniper и Engie. Всички партньори на руския Газпром за проекта те се ангажираха да осигурят дългосрочно финансиране в размер на 50% от общата стойност на проекта, която се оценяваше на 9,5 милиарда евро. Всяка компания трябваше да отдели до 950 милиона евро.

Изграждане на "Северен поток-2" напълно приключи на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше да бъде завършен до края на 2019 г., но работата беше отложена поради санкциите на САЩ. Газопроводът се състои от две нишки с общ капацитет 55 милиарда кубически метра. м годишно, които преминават от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

Въпреки това, на 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за „безпрецедентно разрушение“, настъпило предишния ден „на три низа от морските газопроводи Nord Stream и "Северен поток - 2". Шведски сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по протежение на морски тръбопроводи. Главната прокуратура на Руската федерация инициира образуване на дело за международен терористичен акт след повреда на газопроводи. В момента е невъзможно да се определи времевата рамка за възстановяване на газопроводите.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини