Отидете към основна версия

976 12

Казахстан влезе в списъка на най-добрите страни за пътуване

  • казахстан-
  • астана-
  • пътуване

Класацията е съставена от Lonely Planet

Снимка: М. Богданова ©

Lonely Planet обяви Казахстан за една от най-добрите страни за пътуване в годишната си класация за 2025. Всяка година експертите на Lonely Planet извършват внимателен подбор на дестинации въз основа на препоръки от пътници, персонал, автори и други туристически специалисти. През 2025 г. изборът падна върху Казахстан, който се откроява сред другите страни със своята богата история, разнообразни пейзажи и уникално културно наследство.

Ержан Еркинбаев, заместник-министър на туризма и спорта на Република Казахстан, отбелязва: „Включването на Казахстан в рейтинга Best in Travel 2025 на такова авторитетно издание като Lonely Planet отразява нарастващия интерес в световен мащаб към туризма в Казахстан. Продължавайки да популяризираме автентичната култура и разнообразната природа на страната в международен план, ние оставаме ангажирани с принципите на устойчивия туризъм”.

Нитя Чембърс, старши вицепрезидент по съдържанието и изпълнителен редактор на Lonely Planet, отбеляза: „Best in Travel 2025 е най-новата ни версия на годишното любовно послание към света. Гордеем се с направленията, които включихме в това издание, и се радваме да споделим задълбоченото разбиране и местните знания, които са в основата на нашите препоръки. Сигурни сме, че нашият списък ще вдъхнови пътешествениците да направят нови открития през следващата година“.

Казахстан, който влезе в този престижен списък, е описан като страна, в която древните традиции и модерността са преплетени и всеки посетител може да намери нещо уникално за себе си. В публикацията на Lonely Planet се казва: „Казахстан не е просто място за посещение, това е цял свят, който трябва да откриете, пътуване, което си струва да предприемете, и история, от която ще бъдете част. Шумоленето на древния Път на коприната се усеща в безкрайните степи, заобикалящи казахстанските градове“.

Известни световни туристически публикации високо оценяват туристическия потенциал на Казахстан. Ще припомними, че „Conde Nast Traveler“ и „Wanderlust“ включиха Казахстан в топ световните дестинации за пътуване през 2024 година. Също така град Алмати влезе в ТОП 52 на най-добрите туристически дестинации според The New York Times.

Lonely Planet е водещ международен издател на пътеводители и туристическа информация, който дава подробни съвети и препоръки за пътуване. Изданието съществува повече от 50 години, започвайки през 1973 година. Lonely Planet издава пътеводители на повече от 14 езика и обхваща 195 държави. Lonely Planet не само предлага информация за дестинациите, но и вдъхновява хората да пътуват, като публикува статии и списъци с най-добрите места за посещение, като напр. Best in Travel.

Best in Travel е значимо и важно събитие за световната туристическа общност, което представя най-подходящите и вдъхновяващи дестинации за пътуване. През 2025 г. тази годишна класация излиза за 15-ти път. Фокусът е върху държави и региони, които предлагат уникални преживявания и демонстрират ангажираност към принципите на устойчивия туризъм.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини