Отидете към основна версия

1 440 1

Два протеста посрещат Сергей Лавров в София

  • сергей лавров-
  • протест-
  • софия-
  • "южен поток"-
  • протестна мрежа-
  • русия-
  • енергийната зависимост

От Протестна мрежа се обявяват срещу подписването на договори в последните дни на правителтвото и против енергийната зависимост от Русия

Руският външен министър Лавров е на посещение в София на 7 и 8 юли. Снимка: АП/БТА

Два протеста посрещат руския външен министър Сергей Лавров при посещението му в София в понеделник – пред сградата на Министерството на външните работи в 12.30 часа и пред Министерския съвет в 15.00 часа. И двете демонстрации са организирани от Протестна мрежа, съобщи бТВ.

Първият дипломат на Русия пристига на двудневно посещение в България на 7 и 8 юли. В програмата му са предвидени срещи с българския му колега Кристиан Вигенин, с премиера Пламен Орешарски, с парламентарния шеф Михаил Миков, с президента Росен Плевнелиев.

Организаторите на протестите по време на посещението на Сергей Лавров призовават гражданите да се противопоставят на намеренията на кабинета „Орешарски” да подпише договори в последните дни на управлението си.

„Приятели, на 7 юли, понеделник, външният министър на Русия Сергей Лавров пристига у нас на работна визита, за да обсъди въпроса с реализацията на газопровода „Южен поток" и да подпише неясни споразумения с отиващото си правителство на Орешарски. Да бъдем в 12.30 пред Външно министерство и да защитим европейското бъдеще и суверенитета на страната си. Това морално провалило се правителство няма право да взима решения от името на народа си”, апелират активистите от Протестна мрежа във Фейсбук.

„Да спрем енергийната зависимост от Русия. Да спрем намесата на Русия във вътрешните работи на България. Да покажем на Путин и неговата марионетка Лавров, че са нежелани и че пътят на страната ни е неразривно свързан с Европа!", гласи призивът им.

В събота държавната информационна агенция РИА „Новости” цитира съобщение на МВнР на Русия, според което Москва се надява по време на визитата на Лавров в София да бъде постигнат напредък по въпроса за изграждането на българския участък на газопровода „Южен поток".

Според руската агенция, Кристиан Вигенин изразил надежда, че строителството на газопровода „Южен поток" на българска територия ще продължи след няколко седмици след получаване на разяснения от Европейската комисия.

РИА „Новости” допълва, че препятствия за осъществяването на проекта са възникнали в началото на юни, когато българският министър-председател Пламен Орешарски след среща със сенатори от САЩ е разпоредил спиране на работата за консултации с ЕК.

Освен преговори на Лавров с Вигенин в програмата на посещението е предвидена и среща на руския външен министър с президента Росен Плевнелиев и с премиера Орешарски. Запланувано е подписването на междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината.

Планират се още разговори в сферата на туризма и „провеждането на съвместни консултации за активизиране на сътрудничеството в рамките на ООН, ОССЕ и други международни организации".

„Надяваме се да обменим становища по ситуацията на Балканите, Близкия изток и в Черноморския регион, по подхода на двете страни по правозащитната проблематика, противодействието на тероризма и другите нови предизвикателства и опасности както на глобално равнище, така и в двустранен формат", се отбелязва в съобщението на министерството на външните работи на Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Лавров е на визита в София

    Руският външен министър Сергей Лавров пристига на двудневно посещение у нас. Визитата е по покана на българския му колега Кристиан Вигенин. Поводът ...
    07.07.2014
    953
    3
  • Клошари въртят петролен бизнес

    Лавров обсъжда в София „Южен поток“, предава в. „24 часа“ “Южен поток" се очаква да бъде основна тема в разг ...
    06.07.2014
    13 442
    3
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове