Отидете към основна версия

21 Февруари, 2015 17:58, обновена 21 Февруари, 2015 17:58 25 770 61

Борисов заварил магистрала "Струма" така, както я оставил

  • магистрала-
  • строеж-
  • борисов-
  • струма

На 1 август трябва да е готов участъкът Сандански – Кулата

Снимки: АПИ и Министерски съвет

Заварвам отсечката от Сандански до Кулата, така както съм я оставил преди година и половина. Очаквам от строителите максимална мобилизация и лот 4 да е завършен в определения срок. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров провериха напредъка на строителните дейности на лот 4 Сандански – Кулата от АМ „Струма“ и на лот 2 Дупница – Благоевград, съобщиха от пресцетъра на АПИ.

Срокът за завършването на близо 15-километровия участък от Сандански до Кулата е краят на юли т. г., а на Дупница – Благоевград /37 км/ - октомври 2015 г..

По цялото трасе вече се работи денонощно и до 1 август отсечката ще е готова, подчерта пред премиера представител на изпълнителя. Целта е последните километри от АМ "Струма" да бъдат въведени в експлоатация колкото се може по-скоро и движението да се изнесе извън селата Марикостиново, Чучулигово и Кулата. С ускорени темпове ще се работи и за изграждането на 4-лентово трасе до гранично-контролно пропускателния пункт, което в момента е двулентово, за да се улесни пътуването през лятото до Гърция и да не се образуват задръствания на границата.

Премиерът, министър Павлова и инж. Лазаров инспектираха и строителството на лот 2 – участъкът от Дупница до Благоевград. На обекта има 4 пътни възела: „Дупница-юг“ (с път II-62), „Бобошево“ (с път III-104), „Кочериново“ и „Благоевград“ (с път III-106), както и два тунела на територията на област Кюстендил.

В момента се работи по изпълнението на малките и големите съоръжения, както и на тунелите край с. Блатино и Кочериново. При подходящи метеорологични условия се извършват и асфалтови работи.

Общата дължина на АМ „Струма“ - от Даскалово до гръцката граница, е 150 км. Със средства от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. се изграждат общо 68,5 км. Лот 1 Долна Диканя – Дупница /16,78 км/ е готов, а лот 2 Дупница – Благоевград /37,4 км/ и лот 4 Сандански – Кулата /14,7 км/ се изпълняват в момента. АМ „Струма“ е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север – Юг”. По нея се осъществява пътният трафик за Гърция.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

„Предстои още много работа. Има проспано време от година и половина, а работата допълнително се усложнява и поради свлачищата в региона и дигите, отнесени от водите на река Струма. Всичко това означава препроектиране, отчуждаване, плащане, за да може в най-съкратени срокове да се достигне темпото и тези огромни участъци да се съединят“, заяви Бойко Борисов при инспекцията на ЛОТ 2 на АМ „Струма“. Премиерът отчете като положителен знак това, че европейските фондове вече са пуснати и се усвояват ефективно. „Хората тук работят и събота, и неделя, а това са заплати, работни места, обороти.  За фирмите е важно като свършат един обект, да има следващ, защото това са квалифицирани майстори и виждате какви тунели, какви свлачища се укрепват, в какви сложни  метеорологични и геодезически условия се работи. Това е огромен потенциал на експертиза на фирмите в България, те вече могат да строят по цял свят-десетки магистрали и жп линии са построени, това им дава възможност да излязат на други пазари. Вече имаме фирми, които строят в Сърбия и Косово“, съобщи Бойко Борисов.

Министър-председателят подчерта, че при строителството на магистралата са спазени и всички екоизисквания. „Милиони сме дали и се надявам еколозите да знаят какви усилия полагаме. Направили сме мост, за да може ливадният дърдавец да си лети спокойно“, каза още той по отношение на мерките, които се взимат за защитените видове птици в региона.

На трасето на ЛОТ 2 има и 12 археологически обекта. В местността „Деве Барган“ край село Мурсалево археолозите откриват неолитно селище, което е уникално за Европа. Находката е от ранния неолит и е на 8000 г. „Готви се проект за изграждането на подпорна стена, с която да се осигури съхраняването на тази археологическа находка. Независимо, че от десетилетия се знае за това, сега му дойде времето ние да го направим. Със строителите сме разговаряли да се намери вариант тези селища на 8000 години да бъдат запазени и експонирани на място, за да могат да ги видят и хората. В прекрасен синхрон сме с археолозите, вече работят и зимно време, за да върви процесът по-бързо, защото сме обещали да пуснем ЛОТ 2 до края на октомври 2015 година“, каза още Бойко Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове