Отидете към основна версия

1 977 5

Около 2000 полицаи подали рапорти за напускане

  • около-
  • полицаи-
  • подали-
  • рапорти-
  • напускане-
  • горанов

Същевременно протестите в цялата страна продължават

Продължават да валят рапортите за напускане на полицаи, заяви в парламента Валентин Попов от полицейския синдикат СФСМВР. Предполагам, че вече наближават 2000, заяви той.

Попов дойде днес в Народното събрание за среща с парламентарната група на Реформаторски блок.

По думите му вчерашният протест на полицаите е бил законен. Попов се закани полицейското недоволство да не стихва, а големият протест на служителите на реда в неделя остава.

Нямало заповед на Бъчварова, с която да се забранява на полицаите да протестират, а такава, с която трябвало да се установи има ли дисциплинарни нарушения от страна на излезлите на протест полицаи.

„Просто на хората им писна и излязоха. Това, че на някои колеги им дойде до козирката и излязоха на улицата, без да питат на кой трябва да се обадят и за какво, аз мога да кажа“, заяви той.

„Заплатите няма да намалеят, ще се случи обаче нещо друго. Аз в момента имам 20 години стаж, това означава, че получавам допълнително възнаграждение в размер на 40 процента от основната заплата. При сега действащите разпоредби, колегата ми, който е започнал тази година, с натрупване на стаж започва да ме настига като заплата. Ако се приеме това, което предлага господин Горанов, той няма да ме настигне и тази разлика от 40 процента между нашите заплати ще си остане докато сме служители в МВР“, обясни още Попов.

По думите му навсякъде имало желаещи да напуснат системата, но колко точно са те той не знае. Той очаква депутатите да чуят исканията на полицаите и да вземат мерки.

Нашите хора са там, където са и полицаите и всички служители на сектор "Сигурност", заяви за БНР инспектор Любомир Еленков, президент на Националния синдикат на пожарникарите "Огнеборец".

Службата за пожарна безопасност ще остане "само на хартия" и това ще се случи само след два месеца, ако правителството наложи предложенията си за ограничаване на социалните придобивки, подчерта Еленков:

„Този процес от месец и половина е много активен и много служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" избраха сигурността да напуснат системата пред несигурното бъдеще.“

Според Еленков служителите трябва да получат уверения, че спорните текстове ще бъдат изтеглени от законопроекта в парламента. В същото време трябва спешно да се прецизират щатовете и категориите на служителите, за да има работеща форма в бюджета за 2016-а.

Същевременно протестите в цялата страна продължават.

В Шумен полицаите ще излязат пред сградата на Районното управление в 12 часа.

Полицаите от Сливен се събират пред Областната дирекция на МВР през обедната си почивка.  Участват и цивилни, и униформени с обърнати пагони. Участниците искат правата им да бъдат гарантирани от Колективен трудов договор. Те са готови да обсъдят диференциация в категориите на труд, но на масата на преговорите.  Над 150 души участват в мирното шествие по улиците. Протестът им се подкрепя и от надзирателите от Женския затвор в Сливен.

Пред сградата на ОД на МВР в Благоевград полицаи също ще протестират в обедната си почивка. Протести ще има и пред полицейските управления в по-големите градове на областта. В Благоевград протестиращите ще раздават цветя на шофьорите. Очаква се периодично да бъде спирано движението по основната улица с пресичане. 

Работещи в системата на МВР във Видин блокираха от 7.30 до 8 часа кръговото движение пред пощата в града, заради ограничените им социални придобивки. Протестът е, за да се даде гласност на исканията, защото с ръководството на Министерството няма комуникации, казаха от синдикатите.   

"Това, което се внушава е, че едни неработещи полицаи искат едни привилегии! А не е така. Виждате тук хората, които са на терен и хората, на които звъним, когато има проблем. Не звъним на финансовия министър, не звъним на депутатите. Звъним на полицията и тези, които са в канцелариите, те няма да дойдат тук. Протестираме най-вече срещу несигурността, която се насажда от ръководството на Министерството", обясни по Деян Дочев от синдикатите на работещите в системата. Протестиращите искат законопроектът, ограничаващ привилегиите им да бъде изтеглен от НС.

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време – 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и "Гражданска защита". Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове