Отидете към основна версия

1 129 2

Мая Манолова води протестиращи рибари в екоминистерството

  • мая манолова-
  • протестиращи-
  • рибари-
  • екоминистерството
Снимка: Омбудсман

Среща между ресорния заместник-министър на екологията и представители на сдружението на протестиращите срещу забраната за риболов с лодки и двигатели с вътрешно горене, както и къмпингуването на язовир Тича  ще организира следващата седмица омбудсманът Мая Манолова. 

Близо 100 души дойдоха в откритата от нея приемна в Шумен, за да се жалват от заповедта на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. С акт, който влезе в сила от декември м.г. на практика целият язовир Тича е обявен за санитарна зона. 

„Искаме да знаем, защо ни се забранява къмпингуването и използването на лодки с четиритактови двигатели с вътрешно горене, при положение, че имат европейски сертификат. Искаме и да знаем, защо целият язовир е обявен за вододаен, а за язовир Кърджали, който също снабдява с питейна вода Кърджали, Момчилград и още 35 села няма такава тотална забрана“, попитаха протестиращите. Те бяха категорични, че забраната на екоминистерството само ще увеличи бракониерството.

„Откакто се разшумя по темата, само за 2 дни са хванати 10 мрежи на бракониери“, разказаха присъстващите. 

В отговор Мая Манолова се ангажира още на 25 февруари 2016 г. от 12.00 часа да реализира среща като бъде посредник между протестиращите и екоекспертите. Тя обаче подчерта, че около масата за преговори трябва да седнат представители на „Сдружение за Шумен“, което се бори за чиста вода.

„От месеци наред от чешмите тече мръсна вода, която е негодна не само за пиене, но и за готвене“, пишат в жалбата си до омбудсмана още преди две години граждани от сдружението. 

„Като забранят лодките и къмпингуването водата няма да стане по-чиста. Необходима е пречиствателна станция“, заявиха на свой ред рибарите и собственици на моторни лодки. 

„Това е в прерогативите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, добре е да има среща и там. Разчитам на кмета Любомир Христов и на областния управител Донка Иванова да организират такава, тъй като смятам, че не им е безразлично мнението и здравето на хората от Шумен и региона“, заяви Мая Манолова.  

„Вече са отпуснати 400 000 лева за проект на пречиствателната станция. За фактическото й изграждане обаче са необходими над 20 млн. лева“, обясни по време на срещата си с омбудсмана кмета на Шумен Любомир Христов. Той обеща експерт на общината също да присъства на срещата в София. На свой ред градоначалникът помоли Мая Манолова да съдейства пред министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин финансирането от близо 82 хиляди лева за социален дом „Калинка“ в с. Васил Друмево да не бъде спирано. Причината е, че настанените в социалното заведение деца с умствени увреждания вече са деинституциализирани и живеят в т.нар. Центрове от семеен тип. Идеята на кмета е вместо да бъде затворен домът, в който са инвестирани много средства, той да се преструктурира в дневен център за младежи, навършили 18 години, с умствени увреждания, както да се ползва и от аутисти.

Мая Манолова отново призова чрез медиите всички хора с големи сърца и прилични доходи да подкрепят националната кампания на омбудсмана „Великден за всеки“ като отделят по 40 лева - толкова, колкото отпуска кабинетът за Великденски добавки на пенсионерите. С парите ще бъдат подпомогнати именно възрастни хора, които няма да получат надбавките, защото пенсиите им надхвърлят минимума от 300 лв.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове