Отидете към основна версия

5 Май, 2016 10:01, обновена 5 Май, 2016 10:01 14 608 29

Сблъсъци и ранени в Раднево

  • раднево-
  • сблъсъци-
  • протести

Биячите и жертвите на побоя в Раднево били приятели

Напрежението и засиленото полицейско присъствие в Раднево навлизат в третия си ден. В серия от сблъсъци снощи прерасна вторият пореден протест заради побоя над трима младежи в града. Ранени са двама полицаи и шестима протестиращи, предаде bTV.

Хората преминаха на шествие до ромската махала в града, където полицията се опитваше да ги спре.

Трима полицейски служители пострадаха снощи в Раднево, съобщиха от МВР сутринта.
По време на протеста , в който са участвали близо 2000 души,  група граждани грубо са нарушили обществения ред и започнали да хвърлят камъни и други предмети. Пострадали са трима служители на реда, единият от тях е с е с по-сериозно нараняване по главата. Леко пострадали са и други полицаи.
За проявената агресия са задържани двама мъже, срещу които са образувани бързи производства. В полицията са доведени петима непълнолетни, на които са   съставени предупредителни протоколи и са предадени на родителите.
До този момент в полицията няма постъпили данни за пострадали участници в протестните действия.
Продължава работата за установяване и на други участници, проявили агресия.

След като недоволните пробиха полицейските заграждения на една от улиците, те започнаха да хвърлят бомбички, камъни и шишета с вода срещу полицейския кордон. Полицията отвърна на нападенията и мина в настъпление. Накрая служителите на реда успяха да разделят с кордон недоволните граждани на две.

Протестът тръгна от мястото на побоя. Начело на недоволните граждани беше Мария Делчева - бабата на Живко, един от младежите, които пострада при побоя на пътя, който отключи недоволството на жителите на града. „Благодарна съм на всички радневци  за подкрепата, която оказват в момента, защото  виновни са най-напред управниците, които позволиха такава свободия. Искаме възмездие”, заяви тя, цитирана от Нова телевизия. 

Днес се очаква районният съд да разгледа мерките за неотклонение на задържаните четирима младежи за сбиването в началото на седмицата.

 

Биячите и жертвите на побоя в Раднево били приятели

Четиримата арестувани за побой след засичане на пътя в Раднево и техните жертви били дългогодишни приятели. Това казаха в ефира на Нова телевизия жители на града. В последните дни той стана арена на мащабни протести и сблъсъци между граждани и полиция, именно заради този инцидент. 

„Проблемите се създават от една фамилия, която трябва да бъде наказана”, заяви кметът на Раднево Теньо Тенев.

Той беше категоричен, че останалите роми в града не трябва да се превръщат в „заложници” на виновниците за ескалиралото напрежение. 

Градоначалникът призова съгражданите си да протестират мирно, след като при демонстрация срещу беззаконието в сряда вечер се стигна до бой между служители на реда и граждани. При сблъсъците са пострадали най-малко двама цивилни и един полицай.

Тенев намекна, че един от задържаните за жестокия побой на пътя е с условна присъда и, щом все още е на свобода, значи „някой не си е свършил работата”.

„Ако въпросните хора не са в нашия град, спокойствието ще се върне”, коментира още кметът.

Извършеният от група роми побой над трима българи в Раднево не е просто битова свада. За това са единодушни лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев, общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и небезизвестният депутат от ДПС Александър Методиев (известен като Бат Сали).

Ден след втория голям протест срещу насилието в града, тримата дадоха пред bTV различни версии за нападението и за заниманията на сочения за ромски тартор и участник в мелето Сурай.

„Не е нормално да тръгне една тълпа от циганската махала, да мине покрай полицията, да пребият трима души почти до смърт и след това да говорим за един лек криминален инцидент”, отбеляза Контрера.

Според Кънчев в първия си ден митингът е бил спонтанен, но на втория е бил подменен, тъй като „има 2-3 групировки с големи интереси в Раднево”. „В този сблъсък има твърда информация, че има финансови отношения за уреждане”, каза още той.

И лидерът на „Евророма” и политикът от ВМРО имат данни, че Сурай се занимава с незаконна финансова дейност. „Имаме един разбеснял се цигански барон, който е оставен да върши каквото си иска”, посочи Контрера, а Кънчев призова полицията да влезе във всички ромски махали и да се справи с лихварите, „които пият кръвта на ромите”.

Той отбеляза, че кметът Теньо Тенев дължи отговор на въпроса познава ли гореспоменатия и дали го е ползвал по време на избори. „Сурай, каквато информация имам, през последните години се е явявал като представител на ДПС в Раднево”, заяви той.
Контрера отбеляза, че точно заради това в ромската махала тече и ислямизация. „Какво е общото между Гърмен, Раднево и Орландовци – и на трите места циганите са гласували за ДПС”, посочи Кънчев. Той каза, че според негови приятели българи от Раднево проблемите започнали, когато в махалата влязло ДПС.

По телефона се включи Александър Методиев от ДПС, който категорично отрече Сурай да е в редиците на движението: „ДПС не стои зад такива личности в Раднево. ДПС няма такива симпатизанти, няма такива членове”.

„Защо премълчават нещата и твърдят, че този инцидент е битов? Този инцидент е криминален ! Става въпрос за разпределение на наркотици в този град”, заяви депутатът. По думите му обикновените хора си живеят мирно без значение от етноса им.

Цветелин Кънчев посочи, че депутатът „не е в темата” и намекна, че той няма реална информация какво става сред ромите.

Лидерът на „Евророма” призова „глобално” да се реши проблемът с незаконните постройки в махалите, а не на парче. Според него в противен случай се появяват такива „дерибеи”, които се използват по време на избори, а през останалото време хората страдат от действията им.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове