Отидете към основна версия

25 851 27

Идва климатичен ад

  • климат-
  • глобално затопляне
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Промените в климата носят реална опасност в страната ни да нахлуят нови болести и вредители, предупреди природозащитникът Георги Стефанов от  Световния фонд за дивата природа WWF на среща в ресорното екоминистерство. Глобалното затопляне повишава риска от пожари, които може да унищожат горите ни, от запустяване на обработваемата земя, което да доведе до глад, от наводнения и бързо топене на планинските снегове. Всичко това може да предизвика истинско бедствие и с производството на електроенергия.

Учените са изчислили, че до 2050 година климатът у нас може да стане субтропичен. Характерни са него са късите преходни сезони, дългото и сухо лято и меката зима. Може би звучи познато?

Георги Стефанов посочи, че температурата в градовете в България се е покачила с около 1,8 градуса. Дъждът е намалял с 30%, а снегът изчезва 40% по-бързо. За сметка на това има ръст при броя на пожарите и опустошените от огъня площи.

Изходът от сложната ситуация е в намаление на вредните емисии, развитие на алтернативните източници на енергия и енергийната ефективност, залесяване.

В световен мащаб през 1997 – 2007 г. природните бедствия са набъбнали с 60%, а броят на жертвите се е удвоил.

Междувременно, все повече и повече намаляват критиците на глобалното затопляне, които го отричат. Поредното доказателство дойде от Университета на Калифорния. Неговите учени се ровиха в данни от 15 различни източника за температурите по света от преди 200 години, за да установят, че има глобално затопляне. Те са създали най-голямата база данни, в която фигурират температурните рекорди. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини