Климатичен Апокалипсис „тресе“ Земята

Публикувана: 11 Юли, 2012 10:21
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5516
Климатичен Апокалипсис „тресе“ Земята
Снимки: ЕПА/БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ

2011 е била най-студената в сравнение с поредицата 2008 – 2011, но остава сред най-горещите в трите последни десетилетия. Това се казва в доклад публикуван във вторник в САЩ, който насочва вниманието към многобройните екстремни метеорологични явления в контекста на климатичните промени, коментира АФП.

Тенденцията да се покачват температурите продължава и миналата година, констатира докладът на Националното управление за океаните и атмосферата на САЩ (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Температурите на повърхността на планетата нареждат 2011 г. сред 15-те най-топли

години от края на XIX век.

Докладът, който се насочва за първи път към връзките между промяната на климата и екстремните метеорологични явления, признава, че определянето на причините за тези събития остава трудно.

"Въпреки, че учените не могат да установят връзка между специфични климатични явления през 2011 г. и промяната на климата с абсолютна сигурност, новите изследвания им помагат да разберат как възможността за такива явления нараства с глобалното затопляне", подчертава агенцията.

Така например, изследователите откриват, че възможността днес да се случат горещини, като тези засегнали Тексас през 2011 г., е двадесет пъти по-голяма по време на цикъла "Ла Ниня" отколкото преди 50 години, преди началото на затоплянето на Земята.

"2011 г. остави спомени за година, белязана от крайни атмосферни явления в САЩ и останалата част от света", припомня Катрин Съливан, заместник - директор на агенцията при представянето на доклада.

Метеорологичните смущения са свързани с появяването на аномално студените води на течението "Ла Ниня" на повърхността на екваториалната зона на Тихия океан.

Докладът цитира историческите засушавания в източната част на Африка, Югозапада на САЩ и Северно Мексико, отбелязва БГНЕС.

"Ла Ниня" допринася и за сезона на по-високата от средната сила на тропическите урагани в северната част на Атлантическия океан и за намаляването на средната сезонна интензивност на циклоните в тихоокеанския североизток.

Топлинен рекорд в полярните области

"Ла Ниня", което се появява всеки четири или пет години и трае една – две години, е сочено за виновник за рекордните проливни дъждове в Австралия през 2010 – 2011 г.

Полярните области продължават да показват през 2011 г. по-бързи от останалата част на планетата промени.

Ледът се топи през лятото, достигайки втората в историята си най-малка площ, измерена някога през лятото.

Като цяло, ледниците на планетата продължават да намаляват през 2011 година.

В Антарктида беше достигнат исторически температурен рекорд на 25 декември 2011 г. - 12 градуса или с 1,1 градуса по-висока от предишния.

Докладът използва 43 индикатора,

за да отбележи и идентифицира промените и тенденциите на климатичната система на Земята. Сред тях са концентрацията на парников газ, равнището на соленост на океаните, облачната покривка.

Концентрацията на основните парникови газове в атмосферата, като въглеродния двуокис /СО2/, продължават да нарастват и през 2011г.

За първи път в историята на наблюденията въгледвуокисът във въздуха надхвърли 390 частици на милион, а солеността на океанските води нараства в зоните със засилено изпарение.

Докладът се основава на две големи изследвания проведени в сътрудничество с Американската метеорологична асоциация и реализиран от 378 учени от 48 страни.

София / България

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Ивайло Московски
Транспортният министър се възмущава от предишните управляващи, докато сегашните решават да отпуснат пари за стари дългове по проекта "Водно огледало"
То и Дунав мост е така. За да ни е гадно на нас, много ясно"

Още бисери