Last news in Fakti

25 Юли, 2012 10:28 4 505 9

Гренландия се топи с необичайна скорост

  • гренландия-
  • глобално затопляне-
  • ледове-
  • топене

За „безпрецедентно“ топене на ледовете на Гренландия предупредиха учени. Леденият остров се топи много по-интензивно от обичайното, установи НАСА чрез сателитна снимка. Подобно скоростно топене не се е наблюдавало в близките 30 години, включително и на най-студените и високи части на Гренландия, където се намира станция „Съмит“, пише Би Би Си.

Само за четири дни топящата се ледена покривка е стигнала 97%, което е почти двойно увеличение на предишните стойности. Обикновено през лятото се топят половината от ледовете на Гренландия. Това кара учените да описват явлението като „необичайно“, но без да имат конкретно обяснение за него. Тепърва ще се уточнява каква е ролята на глобалното затопляне и дали става дума за природен феномен. Те твърдят, че част от леда замръзва отново.

Само преди дни спътникови снимки на НАСА показаха, че от един от най-големите ледници в Гренландия се е откъснал айсберг, голям двойно колкото остров Манхатън в Ню Йорк. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    2 0 Отговор
    Май е време да започваме на строим Ноевият ковчег, макар че едва ли има смисъл, защото преди да успеем да изгорим всичкия въглерод, натрупан в земната кора, в резултат на което земята се е охладила, бат' Райчо ще ни изпече като онези пилета, дето ги продават арабите по дюнерите. Само че пилетата поне ги чдем, а нас дори никой няма и да ни изяде. каква мърша сме само на таз планета и май няма да е далеч времето, когато природата ще се отърси от плода на поредната си еволюционна грешка и ние ще влезем в историята и както динозаврите и Атлантида. След време следващата цивилизация ще копае кокали и снобски дрънкулки и ще се чуди и гадае кое за какво е ни е служило и от какво сме загинал!!!!
  • 2 --------

    0 0 Отговор
    Кой знае с какви лазери от космоса топят ледовете в северното полукълбо...Вече се подписаха безброй споразумения м/у най-развитите държави за залежите в тези територии...сега просто остава да се ограбят подземните богатства..Сигурен съм,че първите ,,временни,, заселници ще бъдат работещите на нефтени платформи..
  • 3 кик

    0 1 Отговор
    декември 2012 иде......ще оцелеят само на-й коравите и сурови човеци а относно коментар 1 човека не е дело на природата ние сме изкуствено поставени тук....

    Коментиран от #6

  • 4 jeleznijat

    0 0 Отговор
    ГОСПОД ИДВА ДА СИ ПРИБЕРЕ ВЕРСИИТЕ! Да му мислят тези, които съшествуват неправилно! Аз нямам от какво да се срамувам и боя през този ден! И честно казано - Петимен съм да го видя, зашото отдавна ми е писнало от лъжи и от безчестие!
  • 5 Дядо поп

    0 0 Отговор
    До кик #3. Абе пич ти като малък да не си паднал от люлката?
  • 6 Цветомир Попов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "кик":

  • 7 Lyd1q

    0 0 Отговор
    той се топи ама аз пак нямам вода в чешмата :(
  • 8 Захарче

    0 0 Отговор
    Както и България ! Ще изчезнем едновременно .
  • 9 СССР

    0 0 Отговор
    сега е времето да си купите имот в холандия побързайте че ще ви испреварят