Отидете към основна версия

1 843 34

Против политиката на Путин съм, тя е с тежки последствия за България

  • росен плевнелиев

Поддържах европейското развитие на България и ще го правя, каза президентът Плевнелиев по Нова телевизия

Снимка: БТА

Пет години по-късно – какво се промени и накъде отиваме? Държавният глава Росен Плевнелиев даде ексклузивно интервю за „Здравей, България” по Нова телевизия.

17 европейски политици изпратиха писмо до Доналд Тръмп със съвет да няма добри отношения с Русия и Владимир Путин. В това писмо се включи и самият Плевнелиев.

„Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Той ни нанесе жестока травма. Едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията. Тогава се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията. Преди този срамен акт на световната политика по отношение на България, Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, защото България ще страда”, обясни позицията си Плевнелиев.

„Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България”, допълни президентът. Той обаче уточни, че това не значи, че е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, а напротив.

„Днес сблъсъкът в Европа е принципен. Между едни държави, които вярват във върховенството на закона, а именно държавите от ЕС, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата. Там е Русия. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото. Искаме да видим диалог и приятелство са Русия. Не съм съгласен единствено с политиката на Путин, която ни връща в XIX век. Категорично се противопоставям срещу нея, защото тя нарушава международното право и има тежки последствия за всички в Европа, включително и за България”, заяви Плевнелиев.

„Всичко зависи от действията на новоизбрания президент Румен Радев. Той ще трябва да разчисти съмненията. Ако е убеден в своята пронатовска нагласа в своето желание България да бъде достоен член на ЕС, много скоро по неговите действия ще си проличи дали това ще бъде така”, заяви той.

Разговарял съм с всички. Поддържах европейското развитие на България и ще го правя. Аз казах - Докато съм президент, в президентството коалиции няма да се правят. Казах това и удържах.

Месеци преди да почине трагично моето дете, бях в същата тази болница, в залата, в която видях сина си починал. Връчвах оборудване за деца със сърдечни операции и едно детенце ми подари метално сърце с надпис - само човек, познал истинската болка се научава да живее. Това много ми помогна, научи ме да живея, аз познах истинската болка. Отворен съм за живота и гледам напред.

Имам своя ангел защитник, истинската болка ме отвори за много неща. Аз съм един държавен глава, който отказа властта - отказах служено правителство, втори мандат. Не мога да разбера политици, хванали се на всяка цена. Не мога да разбера президента Първанов, аз съм много различен човек, не мога да го разбера, да слезеш от президентската институция, да правиш партия, за да превземеш трета партия.

Какво ще правя? Получавам офис, той ще бъде в "София Тех Парк", една среда, която за мен беше символ на бъдещето. Няма да гледам назад към политическите партии и парламента. Няма да се връщам в партия, няма да създавам партия. Какво ме чака - гледам напред и нагоре. За мен да бъдеш президент на България не е единственият начин да бъдеш полезен. Ще бъда ментор, преподавател, писател, активен гражданин, ще следя за европейското и демократично развитие на България.

Гордея се с моите добри отношения с Бойко Борисов докрай, каза още президентът Плевнелиев по Нова тв. Аз съм много краен, той е по прагматичен от мен, но доказателство за това е, че Екатерина Захариева, началникът на моя кабинет бе припозната от Бойко Борисов и тя направи много за България.

Щях да се замисля, дали да я назнача за вицепремиер, каза Плевнелиев. Най-добрият вариант беше заедно с президента Радев да съставим служебно правителство и вероятно на него ще му се случи нещо такова. Но ако ми бяха предложили да подпиша указ и в него Маргарита Попова беше предложена за вицепремиер щях да се замисля и да положа усилия да я разубедя.

Да, между нас има проблем, призна Плевнелиев, попитан за отношенията му с Маргарита Попова. Но отношенията между президент и вицепрезидент са едно, а институцията - друго. Ние с Маргарита Попова успяхме да опазим институцията.

Да бъдеш обединител на нацията не значи всички да те харесват. Да си обединител на нацията не означава да си мълчиш, когато стават безобразия. Аз си спечелих много врагове, но това да си обединител значи да не си затваряш очите за безобразията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове