Отидете към основна версия

1 756 2

Предприемат по-строги мерки за събиране на осигуровките

  • тотю младенов-
  • пенсиониране

Хората и сега се пенсионирали по-късно, заяви социалният министър

Снимка: БГНЕС

Правителството ще предприеме по-строги мерки за събиране на осигурителните вноски. Това каза на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, след среща на експертна група за промените в пенсионната система. Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се проведе в петък.

На днешната ни среща представителите на бизнеса дадоха предложения, свързани с пенсионната система, които ще обсъдим на Националния съвет за тристранно сътрудничество в петък,  каза Младенов.

Предлага се увеличаване на тежестта на придобития осигурителен стаж, след като лицето вече отговаря на условията за пенсиониране, без да му е отпусната пенсия, от 3 на 4 на 100, за всяка година, с цел да мотивираме хората да остават по-дълго на работа, обясни още социалният министър.

По данни на Националния статистически институт в момента ефективната възраст за пенсиониране за трета категория труд за жените е 61 години, а за мъжете е 64,2 години.

Макар и при тези условия за пенсиониране, които бяха до сега – 63 г. за мъжете и 60 г. за жените, хората работят по-дълго, посочи той.

За лицата по чл. 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване се предвижда увеличаване от 1 януари 2012 г. с една година на възрастта за придобиване право на пенсия при непълен осигурителен стаж. До момента при навършени 65 години и минимум 15 години осигурителен стаж – хората имаха възможност да се пенсионират при минимален размер на пенсията. Тази възраст също се вдига с една година от следващата година и става 66 години и при минимум 15 години трудов стаж.

От 1 януари 2012 г. се увеличава с една година възрастта за придобиване правото на пенсия за ранно пенсиониране за работещите първа и втора категория труд. Възрастта за първа категория труд става 48 години за жените и 53 за мъжете, а за втора категория труд – 53 г. за жените и 58 г. за мъжете – каза той. По думите му – точковата система стаж плюс възраст е останала само при първа и втора категория труд.

Вдигайки възрастта с една година за пенсиониране от 1 януари 2012 г. на категорийните работници за първа и втора категория труд, пропорционално се намалява стажът и в момента ефективната възраст за пенсиониране на тези работници е следната: за първа категория труд ефективната възраст за пенсиониране за мъжете е 56,4 г., а за жените 53,5 г. – каза Младенов.

Това е минималното, което трябва да предложим, за да стабилизираме системата – посочи той.
През 2012 г. пенсиите няма да се осъвременяват. От 1 юни 2012 г. до 31 декември 2012 г. минималната пенсия ще се увеличи от 136 на 145 лв.От 1 януари 2013 г. пенсиите ще се осъвременят с инфлацията, каза още Младенов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини