28 Ноември, 2011 12:24 1 755 2

Предприемат по-строги мерки за събиране на осигуровките

  • тотю младенов-
  • пенсиониране

Хората и сега се пенсионирали по-късно, заяви социалният министър

Предприемат по-строги мерки за събиране на осигуровките - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предприеме по-строги мерки за събиране на осигурителните вноски. Това каза на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, след среща на експертна група за промените в пенсионната система. Заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се проведе в петък.

На днешната ни среща представителите на бизнеса дадоха предложения, свързани с пенсионната система, които ще обсъдим на Националния съвет за тристранно сътрудничество в петък,  каза Младенов.

Предлага се увеличаване на тежестта на придобития осигурителен стаж, след като лицето вече отговаря на условията за пенсиониране, без да му е отпусната пенсия, от 3 на 4 на 100, за всяка година, с цел да мотивираме хората да остават по-дълго на работа, обясни още социалният министър.

По данни на Националния статистически институт в момента ефективната възраст за пенсиониране за трета категория труд за жените е 61 години, а за мъжете е 64,2 години.

Макар и при тези условия за пенсиониране, които бяха до сега – 63 г. за мъжете и 60 г. за жените, хората работят по-дълго, посочи той.

За лицата по чл. 68, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване се предвижда увеличаване от 1 януари 2012 г. с една година на възрастта за придобиване право на пенсия при непълен осигурителен стаж. До момента при навършени 65 години и минимум 15 години осигурителен стаж – хората имаха възможност да се пенсионират при минимален размер на пенсията. Тази възраст също се вдига с една година от следващата година и става 66 години и при минимум 15 години трудов стаж.

От 1 януари 2012 г. се увеличава с една година възрастта за придобиване правото на пенсия за ранно пенсиониране за работещите първа и втора категория труд. Възрастта за първа категория труд става 48 години за жените и 53 за мъжете, а за втора категория труд – 53 г. за жените и 58 г. за мъжете – каза той. По думите му – точковата система стаж плюс възраст е останала само при първа и втора категория труд.

Вдигайки възрастта с една година за пенсиониране от 1 януари 2012 г. на категорийните работници за първа и втора категория труд, пропорционално се намалява стажът и в момента ефективната възраст за пенсиониране на тези работници е следната: за първа категория труд ефективната възраст за пенсиониране за мъжете е 56,4 г., а за жените 53,5 г. – каза Младенов.

Това е минималното, което трябва да предложим, за да стабилизираме системата – посочи той.
През 2012 г. пенсиите няма да се осъвременяват. От 1 юни 2012 г. до 31 декември 2012 г. минималната пенсия ще се увеличи от 136 на 145 лв.От 1 януари 2013 г. пенсиите ще се осъвременят с инфлацията, каза още Младенов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионер-докер..

    0 0 Отговор
    Браавоо!Правителството ....най-после е решило да задължи ... ВСИЧКИ да си внасят необходимите осигуровкии/макар, че пак ме съмнява/, а не само "най-глупавите", но защо ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТЕЖЕСТТА НА ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ ДА НЕ СЕ ПРИЛОЖИ И ЗА ВЕЧЕ ПЕНСИОНИРАЛИТЕ СЕ ,НО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ТРУДЯТ при непривлекателни и тежки условия-с цел увеличение на мизерните пенсийки...!?
  • 2 Бърдоквата

    0 0 Отговор
    Поредната лъжа, колко станаха. Оставка на правителството трябва да има, то явно не може да се справи. Б.Б. да не плаши гаргите, че без него всичко ще пропадне. Ако пропадне ще е заради некадърното му управление. Вън!