Отидете към основна версия

1 843 3

Протестът даде ефект – оттеглят пенсионните промени

  • синдикати-
  • пенсии-
  • протест

Хиляди скандираха: Дянков, вън

Снимка: Факти.бг

Протестът на синдикатите даде резултат – предложенията за пенсионни промени ще бъдат изтеглени днес от ресорната комисия в парламента. Профсъюзи и управляващи ще дискутират по-късно днес възможните решения тази вечер. Това е резултатът от срещата на лидерите на синдикатите Пламен Димитров и Константин Тренчев в парламента. 

Те бяха поканени от депутати от ГЕРБ, сред които шефките на правната и бюджетната комисия Искра Фидосова и Менда Стоянова, докато пред парламента хиляди протестираха срещу готвените промени.

„Дянков – вън“, „Искаме правата си“, „Оставка“. „Мафия“. Това са само част от посланията на многохилядния митинг пред Народното събрание, организиран от синдикатите.

Недоволните декларираха готовност да продължат протестите, докато лидерите им преговарят с депутати по пенсионните промени.

Хиляди противници на планираните пенсионни промени,  железничари, металурзи, учители и млади хора се събраха пред парламента от цялата страна. За да стигнат до там, двата синдиката поведоха хората по два лъча, а шествието им започна с настроение и народна музика. След това протестът придоби по-мрачни краски, докато оратори от цялата страна говориха за ширещата се безработица, социалното неравенство, кризата.

Русе, Стара Загора, Харманли, Дупница и Ямбол са сред градовете, пратили свои представители. „Не сме цифри от бюджета, а човешки същества“, припомниха те на управляващите.

В центъра на тяхното недоволство се оказа финансовият министър Симеон Дянков.

„Дойде от чужбина и иска да ни прати там“, сподели пред Факти.бг столичанка, дошла по собствено желание на протеста. Жената губи работа преди години и отива в Италия, за да работи.

Синдикатите настояват незабавно да се оттеглят промените в бюджета за държавното обществено осигуряване за догодина, които предвиждат повишаване на възрастта за пенсия и премахвана не класа за прослужено време.

„Не настройвайте поколенията едно срещу друго“, призова пенсионерка.

Металурзите също се изказа на протеста срещу готвените промени в Закона на управление на отпадъците, които от догодина щели да оставят 15 000 души без работа от Гобурсо Мадан.

Демонстрацията бе подкрепа от активисти срещу шистовия газ, както и от синдикални лидери от съседна Македония, които застанаха зад правата на българските трудещи се.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини