Last news in Fakti

1 Декември, 2011 12:37 1 407 2

Тежки преговори за пенсиите

  • пенсии-
  • синдикати

Управляващи и синдикати се събраха в парламента

Тежки преговори за пенсиите - 1
Снимка: Факти.бг

Парламентарната група на ГЕРБ е провела среща с премиера Бойко Борисов по новото предложение за постепенно увеличаване на пенсионната възраст. Според последната идея за реформа повишаването на възрастта за пенсиониране ще бъде през 2012, 2013, 2014 година с по четири месеца на година за всички категории труд. Това е пореден обрат във вижданията на управляващите.

Преди година правителството се споразумя със синдикатите увеличението на възрастта да почне чак през 2021 г. Миналата седмица твърдото решение на ГЕРБ бе за рязко повишение на възрастта с 1 година от 2012 г. за всички категории труд, на което синдикатите реагираха с национален протест.

Снощи след няколкочасови преговори между депутати от ГЕРБ и синдикалните лидери Пламен Димитров и Константин Тренчев, докато хиляди хора протестираха пред парламента срещу увеличението на пенсионната възраст,  се стигна до компромисното решение плавното увеличение с по четири месеца да засяга само за трета категория труд, а работещите в тежки условия остават незасегнати. Представителите на профсъюзите останаха доволни от разговорите, но заявиха, че приемането на новата идея трябва да бъде одобрена от синдикалните структури.

Днес след срещата с премиера Менда Стоянова обяви, че отстъпление няма и плавното вдигане на възрастта ще засегне и трите категории труд. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова подчерта, че тяхното решение е отговорно и управляващите не са отстъпили под натиск. „Пенсионната реформата е задължителна, прогнозата показва, че в дългосрочен план тя трябва да се случи, а в краткосрочен – тактиката е да става плавно и постепенно“, поясни тя.

От ГЕРБ очакват профсъюзите да проявят зрялост и отговорност и че тяхното предложение е в интерес на хората. Те ще докажат своето предложение с разчети, които днес пред премиера е показал социалният министър Тотю Младенов.

Сутринта ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ се събраха, за да обсъдят вариантите за пенсионна реформа. Очаква се тяхната позиция да стане ясна на започналата в 12 ч. среща в Народното събрание с управляващите.

В разговорите участват представителите на ГЕРБ – зам.-председателите на ПГ на партията Валентин Николов и Искра Фидосова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и лидерите на синдикатите.  Фидосова потвърди, че финансовият министър Симеон Дянков ще дойде на заседанието.

Очаква се в 14.30 часа по време на заседание на комисията по бюджет в НС да бъде направено официално предложение за постепенното вдигане на възрастта за пенсиониране.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 feddera

    0 0 Отговор
    На това, преговори ли му казвате или пробутване на Същата програма!?
    Ваща кожа - работете си ако щете и до 90!

    МАСКАРИ!
    Заплатите вдигнете с минимална 1000, тогава можем да говорим кой ще доживее до 50.
  • 2 Rada

    0 0 Отговор
    НЕМОГЛИВЦИ!