Отидете към основна версия

936 0

Стачката в БДЖ продължава

  • бдж-
  • стачка

Нов кръг на преговорите между синдикати и ръководство

Снимка: БГНЕС

И днес продължава стачката на служителите в БДЖ. За 15-ти пореден ден влаковете ще спрат между 8 и 16 часа. Протестът на железничарите е срещу плановете на ръководството на компанията да съкрати 2000 работещи и да спре 138 влака.

Синдикатите и ръководството на БДЖ ще се срещнат отново в 14.00 ч., след като и в сряда не успяха да се договорят за край на стачните действия. Най-спорен остава въпросът за отпуските и болничните.

От ръководството на холдинга настояват дните за отпуск да бъдат сведени до 20, както е регламентирано в кодекса на труда, а социалните плащания да бъдат обвързани с финансовите резултати на дружеството. От БДЖ настояват да отпаднат и всички синдикални привилегии. Според изпълнителния директор Йордан Недев, обезщетенията при уволнение трябва да са минимални.

Синдикатите, от своя страна, заявиха, че ще обсъдят предложенията със своите структури, но не се ангажираха с отговор в четвъртък. Според тях от страна на мениджърския екип на БДЖ са били нарушени поети ангажименти, а именно: да бъдат запазени параметрите на заплати и социални плащания от 2009 г. и до 1 юни 2012 г. да бъде разработена съвместно между синдикати и мениджърски екип бонусна система.

Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа” се обърнаха с искане към президента - да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

Досега загубите от стачката се изчисляват на около 2 млн. лв. Предвидените 138 влака вече са спрени от движение, но ако стачката продължи ще трябва да спрат и други поради икономически причини, предупредиха от ръководството.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини