8 Декември, 2011 16:22 2 255 1

Половината пътнически влакове спират от 14 декември

  • бдж-
  • стачка

Синдикатите поиска оставките на ръководството на БДЖ

Половината пътнически влакове спират от 14 декември - 1
Снимка: БГНЕС

Половината от пътническите влакове в страната спират на 14 декември. Това стана ясно, след като днешните преговорите между синдикати и ръководството на БДЖ отново не доведоха до резултат.

Половин час след началото на срещата, синдикатите напуснаха сградата на БДЖ, като обясниха, че днес изпълнителният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев е изпратил информация до всички структури на компанията.

От нея става ясно, че по заявка на БДЖ „Пътнически превози“ ООД от 14 декември 2011 година до 5 януари 2012 година се отменят 166 влака, които се движат в часовия диапазон от 7.00 часа до 16.00 часа, за да не трупат по-големи загуби по време на стачката  Сред тях има както пътнически, така и бързи и ускорени бързи влакове.

Реално от 14 декември до 5 януари следващата година няма да се движат около половината от пътническите влакове в страната, а от 10 януари 2012 година БДЖ спира окончателно още 138 влака в цялата страна. Според синдикатите, спирането на допълнителните 166 влака, е локаут.

На 15-ия ден от стачката в БДЖ синдикатите започнаха да нападат персонално изпълнителния директор на Холдинг БДЖ ЕАД Йордан Недев. Стачните комитети и ръководства на КТ „Подкрепа“ и КНСБ в БДЖ настояват той да обяви публично какви консултантски договори е подписал с БДЖ чрез фирмата си „ММД СКЕЙЛ“ ООД или други фирми, колко десетки хиляди лева е получил от "фалиралото" БДЖ и все още ли е представител на фирма за консултантски услуги.

Структурите на двата синдиката настояват за незабавна оставка на Владимир Владимиров - председател на УС, и Йордан Недев - изпълнителен директор на Холдинг БДЖ ЕАД. Според тях има явно нежелание от страна на ръководството да бъдат изпълнени поетите от министър Московски ангажименти.

„На опитите за натиск директно върху работниците да приемат пряко намаляване на индивидуалните им доходи, ръководството на БДЖ срещна категоричен отпор. Мнението на българските железничари е, че само синдикатите имат пълномощие да подпишат колективен трудов договор, и то само с параметрите от 2009 година“, се казва в съобщение на синдикатите, които продължават да искат оставките Владимиров и Недев.

 

Синдикатите са готови веднага да започнат преговори за сключване на КТД с параметрите от 2009 г., но с управителите на БДЖ „Товарни превози” ЕООД и БДЖ „Пътнически превози” ЕООД, тъй като по смисъла на закона те са работодатели и страна по колективните трудови договори.

„На петата минута от преговорите представителите на работодателя също напуснаха срещата, след което синдикатите останаха и проведоха разговор в спокойна атмосфера с главния секретар на министерството на транспорта Иван Марков“, пише още стачния комитет в позиция до медиите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИВАН ХРИСТОВ

    0 0 Отговор
    АМА ТЕ ОЩЕ ЛИ ПЪТУВАТ.НЕ ГИ ЛИ ЗАКРИХА ТЕЗИ ОТ БДЖ.