Отидете към основна версия

7 195 14

Марешки иска отмяна на 1000-левовия лимит

  • воля-
  • лимит

ВОЛЯ поиска отмяна на 1000-левовия лимит за разплащания в брой, който беше въведен само преди няколко седмици от управляващите партии. Както е известно, ГЕРБ и Обединени патриоти прокараха предложението на МС след 2019 година да не може да се плаща за нищо в брой повече от 1000 лв. Към момента таванът е 10 пъти повече, но от първи август ще стане 5 000 лв. От 2018 година той трябва да падне на 3 000, а от 2019 - на 1000 лв.

Депутатът от ВОЛЯ Дора Христова първа повдигна глас срещу нововъведенията, още преди да бъдат приети промените в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс. При гостуването си в "Блумбърг ТВ", тя коментира, че промяната няма да доведе до свиване на сивата икономика, а, напротив - ще се отрази зле на обикновените потребители, както и на малкия и среден бизнес.

Именно Христова е инициатор на нови - контра-промени, които ВОЛЯ внася днес в Народно събрание в Законопроект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. В промените се иска отпадане на ограничението за разплащане в брой и връщане на статута, какъвто е и в момента - 10 000 лв. От ВОЛЯ искат още да отпадне и вменената отговорност на пълномощниците на управителите на фирмите, когато става въпрос за цялостната дейност.

"Предложеното изменение на параграф 60 на ДОПК (респективно на чл. 3 от Закона за ограничаване на плащанията в брой) е въведено при пълна липса на мотиви и обоснованост, с единствения аргумент "мярка за ограничаване на сивата икономика", без да е обосновано по какъв начин тази промяна ще предизвика положителен ефект. Не е разгледана ефективността и отражението върху сивата икономика на предходното намаление - от 15 на 10 000 лв., нито е аргументирано с икономически данни по какъв начин ще се отрази такъв тип значителна промяна върху държавната стабилност и обществените отношения в цялост", коментира Христова.

По отношение на отговорността за дейността на фирмите, която се вменява на пълномощниците с чл. 19, ал. 1 и 2, депутатката от ВОЛЯ уточни, че съществуват много неясноти, които могат да предизвикат хаос при прилагането на закона. "Липсват ясни критерии, чрез които да се определи, кога от съдържанието на едно пълномощно може да се направи извод, че упълномощеното лице има право да управлява цялостната дейност на търговеца. Не е ясно от кога и по какъв начин ще се прави тази преценка. Казано с прости думи - счетоводителят и адвокатът на дружеството могат да се окажат отговорни, докато примерно пълномощник на колективен орган на управление на едно АД - не. С внасяните от нас промени ще се даде възможност по-прецизно да бъдат определени отговорните лица", обясни Христова.

Законопроектът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е седмият, който ВОЛЯ внася от началото на работата си в това Народно събрание. Сред вече внесените са промените в Конституцията за депутатските имунитети, в АПК - за намаляване на безчинствата от частните-съдебни изпълнители върху хората, в Закона за движение по пътищата - за въвеждане на плащане в брой на глобите и облекчаване на административната тежест върху гражданите, и други.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове