Отидете към основна версия

914 0

БСП почва разговори за вот на недоверие след ваканцията

  • станишев-
  • вот на недоверие

Социалистите подкрепят позицията на Светия синод срещу отварянето на досиетата

Снимка: БГНЕС

Разговорите за вот на недоверие със сигурност ще започнат през новия политически сезон, заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Този парламент и това мнозинство не може да излъчи никакво друго правителство, освен ръководено от Бойко Борисов. Те имат един началник и той може да бъде само един. Едно експертно правителство трудно може да наложи реформи, само нов парламент може да промени статуквото, каза Станишев.

БСП няма намерение да прави политически сделки и пазарлъци за участие във властта. Ние ще поставяме ясни изисквания за възстановяване на социалния баланс и за мерки за икономическо развитие и заетост. За 2,5 г. ние се показахме като най-ясната опозиция. За нас това правителство е вредно за България, заяви Станишев.

По думите на соцлидера партията му е издържала на безпрецедентния натиск от ГЕРБ и се е превърнала в основна политическа алтернатива. „Това ни дава добра основа в следващата поне година и половина, колкото остава от управлението на ГЕРБ“, посочи той.

„2011 г. беше много динамична и много тежка. Основното събитие бяха президентските и местните избори. В България не е имало такива нечестни избори, за които носят пряка отговорност ГЕРБ и министър Цветан Цветанов, който е отговорен за противозаконните технологии за провеждане на изборите“, каза Станишев.

„Имахме една тежка година, защото действията и бездействията на правителството увеличиха безработицата и смачкваха българския бизнес. ГЕРБ създава изкуствена преференциална среда за близки до правителството фирми, монополи и унищожаване на малкия и среден бизнес“, каза лидерът на БСП.

Според него в бюджета, предложен от ГЕРБ, няма заложени достатъчно инвестиции. Обемът на преките инвестиции в България от 2008 г. до сега е намалял десет пъти - от 6 млрд. лв. през 2008 г. до 600 млн. лв. Няма и мерки за вътрешно потребление и нарастване на бизнеса, посочи лидерът на БСП.

Относно заседанието на Европейския съвет на 9 декември лидерът на БСП посочи: „Не трябва да се допуска Европа на две скорости. Трябва да има инструменти, които да гарантират икономическия растеж и създаването на работни места. Предложението на ЕК за въвеждане на еврооблигации са един добър инструмент. Подкрепяме и въвеждането на данък върху финансовите трансакции, както и създаване на независима европейска рейтингова агенция”.

Отговорността за стабилизирането на Еврозоната е отговорност на ЕС. Без задълбочаването на интеграцията в областта на финансовата и икономическа политика не можем да говорим за стабилност – добави Станишев.

Българската православна църква не е част от държавата и няма защо да участва в това посмешище, което се разиграва. Подкрепям позицията на Светия синод – посочи Станишев относно отварянето на досиетата на църковните служители.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ДПС изостави БСП за вота за АЕЦ „Белене“

    Дни след като БСП обяви, че ще иска вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ за отказа му от АЕЦ „Белене“, левицата остана на прак ...
    03.04.2012
    971
    2
  • Станишев подкрепи Първанов за ветото

    Това не е пенсионна реформа, а кърпеж по същество, но шоково се отразява върху живота на българските граждани, защото те не могат да си планират жи ...
    11.12.2011
    1 007
    1
  • Станишев иска дебат у нас за ЕС

    Лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо до премиера Бойко Борисов и държавния глава Георги Първанов, с което настоява пред двамата за разгръща ...
    06.12.2011
    837
    2